Julia reist door de tijd

1-juli-2014 | Categorie: Kinderboeken

Julia´s ontsnapping – Finn Zetterholm – Vertaling Erica Weeda – De Fontein – 382 blz.

julia's ontsnappingFinn Zetterholm(1945) is in Zweden vooral bekend als zanger en gitarist. Daarnaast schrijft hij liedjes en cabaretteksten voor radio en televisie. Hij heeft inmiddels tien boeken op zijn naam staan. Het eerste boek over Julia, Julia´s reis, werd verkozen tot Jeugdboek van het jaar 2010 in Zweden. Julia´s ontsnapping is het derde deel uit deze serie.

Julia heeft een bijzonder talent; ze kan in een schilderij verdwijnen en wordt dan wakker in de tijd van de kunstenaar. Nu is Julia eindelijk thuis en is ze niet van plan zich weer in allerlei avonturen te storten. Maar dan wordt ze wakker bij René Margritte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat is het begin van een reeks nieuwe ontmoetingen. Ze reist met de jonge Mozart naar Parijs en belandt op het toneel bij Shakespeare in Londen. Julia´s reizen zijn echter niet zonder gevaar. Illusionist Hoffman wil Julia deze keer niet laten ontsnappen en ook de Vogelman zit achter haar aan. Lukt het Julia om op tijd terug te keren naar de 21e eeuw ?

Julia´s ontsnapping is inderdaad een wonderbaarlijk verhaal. Je reist met Julia mee door de tijd en waant je in de wereld die je net als Julia verwondert. Mooi weergegeven en zo goed omschreven dat je het je bijna letterlijk voor je ziet. De situaties lopen goed en vlot in elkaar over en naast de spanning en de ontroering is het ook nog leerzaam, omdat je leest hoe mensen in die periode leefde. Julia ontmoet historische figuren waar je meer over te weten komt. Zo pakt de lezer een stukje (kunst-) geschiedenis mee.

Het boek is mooi vormgegeven met een afbeelding op de cover die al tot de verbeelding spreekt. Aan de binnenkant van de cover zie je afbeeldingen van de historische figuren die Julia gaat ontmoeten en aan het einde van het verhaal zijn deze personen nog even uitgelicht met een korte beschrijving.
Al is dit het derde deel van deze serie van Julia´s avonturen is het boek zeer goed zelfstandig te lezen. Het begint met een korte introductie over Julia, haar geheim en andere karakters in het boek. Zonder veel verwijzingen naar vorige delen wordt al snel duidelijk wat de verhoudingen tussen die karakters zijn en hoe ze elkaar kennen. Doordat ze elkaar in dit deel weer ontmoeten vallen alle verhaallijnen weer op zijn plaats. Het gaat over vriendschap, heimwee, historische figuren en kunst maar vooral is het een mooi verhaal.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek