Kathleen Vereecken wint Woutertje Pieterse Prijs

12-april-2019 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

Op donderdag 12 april werd in de sfeervolle rode zaal van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond voor de 32ste keer de Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar uitgereikt. De zaal zat goed vol, de sfeer was vrolijk en licht gespannen want de zes genomineerde boeken verdienden allemaal hun plaats in de eregalerij: De reis van Syntax Bosselman, Arend van Dam en Alex de Wolf (Van Holkema & Warendorf) Lepelsnijder, Marjolijn Hof en Annette Fienieg (Uitgeverij Querido) Tegenwoordig heet iedereen Sorry, Bart Moeyaert (Uitgeverij Querido) Zeb. van Gideon Samson en Joren Joshua (Uitgeverij Leopold) Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys (Uitgeverij Lannoo) Tierenduin van Geert Vervaeke (Uitgeverij Lannoo)

Voordat de bekendmaking van het winnende boek aan de orde was, vond ook deze keer weer de Woutertje Pieterse Lezing plaats. Dit jaar was het woord aan Liesbeth Colthof, (theatermaker voor kinderen en jongeren in binnen- en buitenland) die onder andere een groot voorstander bleek te zijn van kinderboekenauteurs die buiten de lijntjes durven te kleuren. Daarna moest traditiegetrouw het Rooverslied ten gehore worden gebracht, een lied gebaseerd op een figuur uit Multatuli, dat deze keer vertolkt werd door Goslink die zichzelf begeleidde op een eigengebouwde gitaar. Tussendoor werden leuke, informatieve filmpjes van de genomineerden getoond. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking.

De Woutertje Pieterse Prijs werd gewonnen door Kathleen Vereecken (auteur) en Charlotte Peys (illustraties).

Kathleen Vereecken schrijft romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Het werk van Charlotte Peys was al te zien op tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De jury koos voor sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden. Want ook al is die wereld roestig geworden, ‘er zit nog steeds kleur op’.
De jury bestaande uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vandenbosch nomineerde in 2019 de zes boeken uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken die verschenen zijn tussen 1 januari en 31 december 2018.
De winnaressen ontvingen samen de prijs van 15.000 euro en ieder een oorkonde. De vijf andere genomineerden werden beloond met een geldbedrag van 1.000 euro en mochten eveneens een oorkonde in ontvangst nemen.

Susanne Koster

Pin It

Boek van de Week

Sympathiek verhaal over een tragisch gezin

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Novelle

Lieve vogel, een kleine roman – Cilja Zuyderwyk – Brave New Books – 101 blz. Paul en Tosca hebben elkaar op het werk voor het eerst ontmoet. Daarvoor hadden ze vaak telefonisch contact – hij…

Boek van de week archief

17-november-2019 | Lees verder | Reageer!