Knaller van Australische bodem

10-juni-2018 | Categorie: Thrillers & Spanning

Wildernis – Jane Harper – Vertaling Catalien en Willem van Paassen – A.W. Bruna – 366 blz.

Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft ruim dertien jaar als journalist gewerkt. De droogte, haar thrillerdebuut, werd aan 22 landen verkocht en de filmrechten zijn gekocht door Pacific Standard (de makers van o.a. Gone Girl). Haar debuut werd na verschijnen in Australië nummer 1 in de bestsellerlijsten en won dat jaar alle belangrijke prijzen. Wildernis is Harpers tweede thriller, met opnieuw een hoofdrol voor federaal agent Aaron Falk.

Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega’s uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren.

Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek – en wist bepaalde geheimen. Over de firma waar ze werkte en over haar collega’s. In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden…

Wildernis is opgebouwd uit hoofdstukken met een tweetal wisselende verhaallijnen. Om en om lees je over de vorderingen in het onderzoek en wat er nu echt gebeurd is in het oerwoud. In beide situaties kom je als lezer beetje bij beetje wat meer te weten, en heb je steeds meer begrip voor wat er gebeurd is. Je kunt wel vrij snel iemand aanwijzen die verantwoordelijk is voor Alice’ verdwijning, maar zeker weten doe je het nog lang niet, en de reden erachter is minstens net zo lang ongrijpbaar. Jane Harper heeft een prima boek neergezet. Wildernis is een waardige opvolger van De droogte. Ze heeft de verwachtingen waargemaakt. De boeken hebben dezelfde hoofdpersoon, maar zijn geen echte serie. Ze zijn ook goed te lezen als stand alone.

In mijn recensie van De droogte zei ik al dat deze man een personage was om een serie omheen te bouwen, dus Wildernis is zeer welkom. Aaron Falk is nog steeds een hoofdpersoon die belangrijk is, maar met al zijn bescheidenheid toch op de achtergrond weet te blijven. Hij vertelt het verhaal, maar weet dat het niet om hem draait. Toch houdt hij de lezer in zijn grip.

Jane Harper is een schrijftalent, en heeft nu al twee knallers van thrillers neergezet. Ze is zeker een schrijfster waar we nog veel van haar horen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk