Knappe, kleine kunstenaar

16-juni-2016 | Categorie: Voorleesboek

Ik ben een kunstenaar – Marta Altés – Vertaling Jesse Goossens – Lemniscaat – 32 blz.

Ik ben een kunstenaar‘Ik ben een kunstenaar, ik kan niet stoppen met scheppen, alles inspireert me!’

Iedere kleuter maakt wel eens een tekening op de muur, toch? Nou, deze kleine kunstenaar in de dop ook! En hij creëert nog véél meer.

Het jongetje in dit boek is kunstenaar. Hij ziet overal kunst in. Zelfs in de laatste wortel op zijn bord. Maar zijn moeder ziet niet wat hij ziet. Hoe kan dat nou? Hij maakt uiteindelijk ‘Ode aan mijn moeder’, een kunstwerk speciaal voor haar. Iets dat hij perfect bij haar vindt passen. Maar of zijn moeder er blij mee is…

Het is een prentenboek vol humor. Het jonge kunstenaartje heeft een grote dunne snor op zijn gezicht getekend, waarmee hij zijn kunstenaarschap kracht bij zet. Hij ziet werkelijk in álles kunst. Of het nou vormen, kleuren, bewegingen of materialen betreffen. Zie hier, ook direct een leerzaam onderdeel van het boek; vormen, kleuren, bewegingen en materialen.

De moeder van het jongetje probeert te redden wat er te redden valt, maar valt uitgeput in slaap. Het jongetje gaat voor haar aan de slag en als hij klaar is kan hij bijna niet wachten tot ze wakker wordt. Wat haar reactie zal zijn op de ‘Ode aan mijn moeder’ mogen we als lezer zelf bedenken. Dat is een mooi moment om samen met de kinderen verder te praten over het boek; hoe zal de moeder reageren en wat gaat ze doen?

De tekeningen zijn kleurrijk. De prenten zijn soms wat vol, maar dat heeft dan te maken met de stellage die het jongetje gecreëerd heeft. Daar waar nodig zijn de prenten rustiger en laten ze niet meer zien dan noodzakelijk. Tevens zijn er pagina vullende illustraties waar er rust in het verhaal is en meerdere kleinere tekeningen als er enige snelheid in zit.

Naast het prentenboek is er een bijpassend doeboek uitgebracht: Jij bent een kunstenaar. Boordevol tekenopdrachten, kleurige tips en slimme trucs. En ook nog héél veel stickers. Zo kan iedereen kunstenaar worden!

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek