Koken met de seizoenen

8-februari-2015 | Categorie: Kookboeken

Echt eten 2, Als Jon in Frankrijk – Jonathan Karpathios – Karakter uitgevers – 288 blz.

Echt eten2Jon Karpathios’ eerste boek Echt eten was een groot succes. Het won de Gouden Garde-publieksprijs bij de Kookboek van het jaar-verkiezing. In deel twee neemt Karpathios ons mee maar Frankrijk, toch een van de bakermatten van de moderne kookkunst. Net als in deel een laat hij zich leiden door producten die op dat moment voorhanden zijn. Hij betrekt ze van zijn Franse buren of koopt ze op boerenmarkten, die zijn er veel in Frankrijk, waar grote en kleine producenten hun vers geoogste producten aanbieden. Marktjes zoals je die in Nederland niet vindt

Echt eten 2 is niet alleen zomaar een kookboek, want er staan ook veel foto’s in van Jon, huizen, tuinen met gedekte tafels, natuurlijk met bereide gerechten en tips om zelf zover te komen dat je ‘echt’ eten gaat bereiden. Tips om een moestuintje op te zetten, als is het slechts op een vierkante meter. Alles begint met een goede, schone aarde. Jon verwoordt het zo.
“Alles begint bij de aarde, want één hand aarde bevat meer levensvormen dan er mensen en dieren op de hele wereld zijn.”

Er zijn vijf hoofdstukken met Basisrecepten, Lenterecepten, Zomerrecepten, Herfstrecepten en Winterrecepten. Elk hoofdstuk bevat recepten die in dat jaargetijde makkelijk kunnen worden bereid, omdat de ingrediënten zeker voorhanden zullen zijn. De recepten zijn voor vier personen bedoeld. De bereiding en de hoeveelheden worden duidelijk weergegeven, zodat ook een amateur als ik de recepten zonder problemen kan klaarmaken.

Het boek is prachtig uitgevoerd met hardcover en full colour afbeeldingen. De recepten zijn in zwarte letters op een witte ondergrond gedrukt of witte letters op een zwarte ondergrond en dus goed leesbaar. Enkele persoonlijke verhalen zijn afgedrukt in nogal kleine witte letters op een gekleurde ondergrond en soms lastig te lezen. Een klein minpunt van dit boek, maar verder geen klagen over de vormgeving en de inhoud. Lees je dit boek dan ga je vanzelf verlangen naar het Franse platteland en de heerlijke gerechten die daar zijn ontstaan. Maar omdat je daar niet het hele jaar kan zijn, kunnen de gerechten je af en toe het gevoel geven – met de ogen dicht en een goed glas wijn erbij – dat je daar toch bent.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk