Kom hier Rosa en Tijgers in rood weer

25-oktober-2012 | Categorie: Kinderboeken, Literatuur, Young Adult

Kom hier Rosa – Anna van Praag – Lemniscaat – 300 blz.

Twee Nederlandse families wonen in Spanje en dat gaat goed maar door de crisis keren ze terug naar Nederland. Het yogacentrum loopt niet meer zo goed en het restaurant van de andere familie heeft het ook moeilijk. Alleen de vader van Lot, de kok, blijft achter. De twee meisjes Lot en Sita zijn hartsvriendinnen in Spanje maar terug in Nederland komen er barsten in hun hechte vriendschap. Wat is er gebeurd en waarom zijn ze nu werkelijk teruggegaan naar Nederland. Antwoorden die Lot niet krijgt maar die wel aan haar knagen, totdat zij het dagboek van Sita vindt en er in gaat lezen…..

De problemen zijn intens maar Anna van Praag weet de clichés goed te omzeilen en heeft een mooi integer verhaal gemaakt. Ook na het lezen van het dagboek blijft de onzekerheid bestaan. De vriendschap blijft onder druk staan en ze begrijpt Sita niet.
Een mooi geschreven boek waarbij de spanning wat er mis is goed wordt opgebouwd en de uitwerking daarna getuigt van een goed schrijverschap.

Tijgers in rood weer – Liza Klaussmann – Agathon – 432 blz.

Tijgers in rood weer begint erg rustig als een kabbelend beekje. Het begint met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Twee nichtjes: Helena en Nick wachten op de terugkeer maar alleen Nick’s echtgenoot Hughes komt terug. Helena reist vervolgens naar Hollywood om met haar nieuwe vriend te trouwen. Het leven verloopt in het begin erg moeizaam, maar het vakantiehuis, dat familiebezit is, is wel een rustpunt en rondom dit huis draait het hele boek. Verschillende episodes worden behandeld. Niet chronologisch maar per hoofdpersoon. Dat is in het begin even wennen maar als je eenmaal in het verhaal zit absoluut niet storend en je kijkt wel soms even terug.

Het ogenschijnlijke gelukkige leven van Helena en Nick met hun familie is echter schijn. Die schijn wordt wel lang vol gehouden. Maar is Helena wel zo gelukkig met haar man die een film wil maken over zijn overleden vrouw? Nick en Hughes leven wel erg langs elkaar na de geboorte van hun dochter? Hoe komt dat en wat heeft de oorlog met Hughes gedaan?

Tenslotte ondergaan hun twee kinderen, Daisy en Ed, een traumatische ervaring die ze nog jaren lang met zich mee dragen. Dit leidt allemaal naar een gigantisch hoogtepunt! Nadat ik het boek uit had, moest ik dat toch even verwerken. Twee families die ontwricht worden en dat wordt stukje bij beetje duidelijk in dit boek.

Wim Krings

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!