Leven na leven en Romantische jaren

18-september-2013 | Categorie: Literatuur

Leven na Leven – Kate Atkinson – Atlas Contact – 480 blz.

atkinsonWe doen het allemaal, fantaseren over wat er gebeurd zou zijn als… Als je niet die op die bepaalde dag op die plek was geweest…. Als je niet was gaan studeren maar was gaan werken… Als je… Kortom, het ‘wat-als’ spelletje. Kate Atkinson speelt daar overtuigend mee in haar nieuwe boek Leven na leven, waarin ze het verhaal optekent van Ursula Todd, een meisje dat in 1910 in een welgestelde Engelse familie wordt geboren. Telkens als het levenspad van Ursula dreigt te eindigen, geeft Atkinson het verhaal een tweede wending zoals het ook zou hebben kunnen plaatsgevonden. Atkinson structureert het verhaal zo ongelooflijk goed en vakkundig, dat het nergens verwarrend of onduidelijk wordt. Eigenlijk zijn dit vijf romans verpakt in één boek en steeds wil de lezer weten hoe het verder gaat. Ik kan deze bijzondere en originele roman van harte aanbevelen, ik vond het echt jammer dat ik het uit had.

Wil je dit boek aanschaffen? Klik hier!

Romantische jaren – Paul Ingendaay – Signatuur – 384 blz.

IngendaayIn Romantische jaren van de Duitse schrijver Paul Ingendaay vertelt de 37-jarige Marko Theunissen zijn levensverhaal. Hij is gestopt met zijn studie en opgestapt bij zijn vriendin. “Op een dag werd ik wakker en bleek ik veranderd in een verzekeringsagent’.
Iedereen in dit verhaal heeft er nogal moeite mee om zijn bestaan in normale banen te leiden. Hoofdpersoon Marko probeert als verzekeringsagent de chaos in zijn leven te bezweren. Hij krijgt een relatie met een getrouwde vrouw, helpt zijn eenzame buurmeisje Joe met haar huiswerk en verzorgt zijn alleenstaande vader. Die laatste hoopt al jaren op de terugkeer van zijn vrouw, Marko’s moeder van wie hij al vijfentwintig jaar is gescheiden. De zus van Marko is vertrokken naar Madrid om voorgoed van het familiegedoe af te zijn.

Romantische jaren is een licht absurdistisch en heel erg geestig geschreven verhaal over een verzameling wereldvreemde mensen, die iets hebben verloren of hopen te vinden in de liefde.

Wil je dit boek aanschaffen? Klik hier!

Gerda Aukes

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk