Korte verhalen met zwarte humor

27-juni-2016 | Categorie: Columns & Korte verhalen

De pier stort in en andere verhalen – Mark Haddon – Vertaling Harry Pallemans – Atlas Contact – 333 blz.

de pier stort inMark Haddon is auteur van de internationale bestseller Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht . Dit boek werd bekroond met 17 literaire prijzen. Dit is zijn eerste verhalenbundel die negen korte verhalen bevat.

Achterflap: Een zwaarlijvige man komt zijn woonkamer niet meer uit. Een vrouw wordt achtergelaten op een piepklein eiland. Een andere vrouw wordt van de verdrinkingsdood gered. Twee jongens vinden een pistool in een schoenendoos. Een groep ontdekkingsreizigers stuit op een schijnbaar eindeloze grot diep in het Amazonewoud. Dit zijn enkele van de mannen en vrouwen die voorbijkomen in deze fantasierijke bundel, die de ongelofelijke veelzijdigheid van Mark Haddon laten zien.

Alle negen verhalen zijn totaal verschillend, al zijn er wel wat overeenkomsten. Elk verhaal heeft namelijk wel iets te maken met een buitenbeentje of zonderling figuur. Iemand die net even anders is dan de rest. Verder speelt de dood een grote rol en is de toon nogal macaber. Maar bovenal is het een boek waarin de nodige spot en humor zit. Humor met een zwart randje iets waar ik wel van hou.

Mark Haddon beschrijft de dagelijkse dingen met precisie en vertelt veel details die op het eerste oog niet van belang zijn, maar in het gehele plaatje toch op zijn plaats vallen. Het eerste verhaal ‘De pier stort in’ vertelt per minuut wat er daar ter plekke gebeurt met de mensen en hun omgeving. Juist hier zijn de piepkleine details van belang om de spanning in het verhaal op te voeren wat zeker lukt.

Het verhaal ‘Bunny’ deed mij aan de verhalen van Roald Dahl denken net als ‘Wildeman’ waarin je je in een aflevering van de Tales of the unexpected waant. Naast het openingsverhaal is een andere favoriet ‘De jongens die op reis gingen om het griezelen te leren’, een niet al te origineel gegeven en een wat voorspelbaar eind, maar ook hier met goede spanningsopbouw en levendige beschrijving waardoor je toch geboeid blijft lezen. Kortom deze bundel heeft een vleugje mystiek, een vleugje horror en zoals gezegd een vleugje humor. Mooie ingrediënten voor een bundel spannende verhalen.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek