Krachtig in zijn eenvoud

22-maart-2017 | Categorie: Prentenboek

Steen voor steen – Giuliano Ferri – De Vier Windstreken – 24 blz.

Een kleine muis met een blauw jasje en een broekje aan ziet twee prachtige bloemen die zomaar uit een muur groeien. Wanneer hij de bloempjes plukt valt er een steen naar beneden. Achter de opening verschijnt een landschap. De muis besluit de muur af te breken, nieuwsgierig als hij is naar het land erachter. Steeds meer vriendjes komen om hem mee te helpen bij het afbreken. Samen sjouwen ze met de zware stenen en het gat in de muur wordt steeds groter. Wanneer de muur helemaal weg is, zien ze dat er aan de overkant ook dieren wonen! Andere dieren dan zijzelf. Helaas kunnen ze elkaar niet bereiken vanwege het water dat hen scheidt. Samen met deze nieuwe dieren bedenken ze een plan om elkaar toch te kunnen ontmoeten en ontdekken ze dat je ook andere dingen met stenen kunt doen behalve muren bouwen.

Dit kartonboekje bestaat uit fleurige prenten en bevat geen tekst. Het nodigt uit om samen met je kind zelf een verhaal te bedenken bij de plaatjes. Iets wat niet moeilijk zal zijn, want het verhaal is vrij duidelijk en kinderen vinden het meestal leuk om zelf te kunnen vertellen wat ze zien. Op de cover van het boek is de muis te zien met een steen in zijn pootjes. Waar de steen zat is nu een gat waar je doorheen kan kijken. Misschien kan je zo samen met je kind de wereld eens bekijken door het gat en zie je dingen waar je voorheen niet op hebt gelet.

Behalve dat het boek zeer geschikt is voor kinderen, vind ik het eigenlijk ook zeer geschikt voor volwassenen. In deze tijd waar overal muren worden gebouwd en steeds meer angst ontstaat voor “de ander”, is het verfrissend om een boek te lezen waarin de wereld nog wordt bekeken door de ogen van kleine kinderen, die van nature nog nieuwsgierig zijn naar het andere en open staan voor het nieuwe en onbekende. Het is daardoor een heel geschikt boek om in de klas te lezen, of om te gebruiken als begin van een gesprek of discussie over een actueel onderwerp. Maar het is ook een heerlijk boek om gewoon samen met je kind of kleinkind te lezen, knus samen op de bank.

Het boekje won de Kiddo leespluim in de maand maart. Deze prijs wordt elke maand toegekend aan kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. Giuliano Ferri schreef meerdere prentenboeken voor de allerkleinsten die internationaal verschenen. Over de kleine muis en zijn vriendjes verscheen al eerder een boekje: De sneeuwbal.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk