Kroatië

24-maart-2016 | Categorie: Reizen & Vakantie

Kroatië – Rudolf Abraham – Vertaling: Karin Noë, Dirk de Rijk – Kosmos Uitgevers – 318 blz.

Kroatië_coverDe National Geographic Society is in 1888 opgericht ‘ter vergroting en verspreiding van geografische kennis’ en is de grootste wetenschappelijke en educatieve non-profitorganisatie ter wereld. De Society informeert en inspireert door middel van tijdschriften, televisieprogramma’s, dvd’s, kaarten, atlassen en boeken. Onder deze laatste categorie vallen de reisgidsen waarvan nu ook een deel over Kroatië is uitgegeven. De reisgids opent met een oproep tot bewust reizen. Dit zogenaamde geotoerisme houdt in dat men het geografisch karakter van een plek – omgeving, cultuur, uitstraling en erfgoed – en het welzijn van de inwoners ondersteunt of versterkt. Het inleidend gedeelte bevat een korte beschrijving van de geschiedenis van Kroatië om vervolgens even stil te staan bij kunst en cultuur, flora en fauna en eten en drinken. Zo wordt in deze laatste categorie aandacht besteed aan de wijncultuur.

De hoofdstad Zagreb komt eerst aan bod. De stad bestond ooit uit twee steden Gradec en Kaptol gescheiden door een rivier die in de jaren dertig van de vorige eeuw is omgeleid. In dit hoofdstuk worden de belangrijkste bezienswaardigheden beschreven. In de marge van het boek wordt telkens wat summiere info gegeven over de ligging, het adres, de grootteorde van de toegangsprijs, eventuele sluitingsdagen en website. Er is in het boek ook een uitgestippelde stadwandeling van zes km opgenomen. Net als in andere hoofdstukken van de reisgids zijn hier en daar insidertips opgenomen.

Vervolgens worden de verschillende regio’s van Kroatië onder de loep genomen. Ieder hoofdstuk bevat een overzichtskaartje van de regio met aanduiding van de belangrijkste plaatsen, bezienswaardigheden en natuurreservaten. In Noord-Kroatië waar de hoofdstad is gelegen, staan heel wat barokke gebouwen (b.v. in Varazdin) en kastelen. Verder kan je er ook de wijnroute van Plesivica volgen. Meer naar het oosten kom je terecht in Slavonië dat totaal niet gekend is bij de meeste toeristen. Het moerasgebied van Lonjsko Polje kan je hier met de fiets verkennen. Istrië is gelegen aan de Adriatische Zee en heeft zijn karakteristieke eigenheid behouden. Op cultureel vlak kan je in Pula onder meer de goed bewaard gebleven Romeinse ruïnes bezichtigen. De Kvarner waar de stad Rijeka is gelegen wordt dan weer gekenmerkt door tal van mooie eilanden. Naast cultureel erfgoed vind je er ook heel wat prachtige stranden. Dalmatië dat in de gids nog eens is onderverdeeld in vier deelgebieden biedt voor elk wat wils. In Split vind je het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus terug. De natuurliefhebber vindt ongetwijfeld zijn gading rond de Plitvicemeren. Bij deze regio’s worden unieke belevenissen beschreven, wandelingen alsook fiets- en autotochten.

Achterin het boek vind je nog heel wat reisinformatie terug over het land zoals praktische tips, adressen van hotels en restaurants, excursies en andere interessante info. In de gids vinden we geen informatie terug over bijvoorbeeld campings, dus niet echt een gids voor rugzaktoeristen die nochtans dikwijls heel bewust reizen. Een woordenlijst en register sluiten het boek af. Op de flappen zijn nog een kaartje van het land en de lijnen van het openbaar vervoer in Zagreb opgenomen.
Zoals alle publicaties van National Geographic heeft ook deze reisgids een zeer mooi verzorgde en aantrekkelijke lay-out, met veel aandacht voor de fotografie. Een minpuntje is het kleine en dunne lettertype. Een reisgids voornamelijk bedoeld voor de reiziger die graag wat meer achtergrondinformatie heeft over de bezienswaardigheden. Voor een budgetbewuste rugzaktoerist is de praktische informatie te beknopt.

Kris Muylle

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk