Kunst als een spannend jongensboek

Piloot van goed en kwaad – Joost Conijn – De Bezige Bij – 207 blz.

Goed, niet élk kind zal er misschien van dromen om ooit in zijn eigengebouwde vliegtuig op te stijgen en naar Afrika te vliegen, maar toch zullen veel jongens en meisjes vergelijkbare dromen hebben. In een raket naar de maan, piloot in een straaljager, in een ballon over je eigen dorp of stad varen, zijn toch dromen die veel kinderen zullen hebben. Joost Conijn is geen jongen meer, maar heeft wel een jongensdroom waargemaakt. Met een eigenhandig ontworpen en zelfgebouwd eenmotorig houten vliegtuigje vloog hij naar Kenia in Afrika. Tot in Marokko vergezeld van zijn vriend Ward Weemhof en verder alleen.

Het project, dat Conijn slim heeft kunnen slijten als kunstproject, is ondersteund door het Mondriaanfonds. Hij kwam er mee op de longlist van de Prix de Rome en ontving er de Charlotte Köhlerprijs en de Cobra Kunstprijs voor.

Joost Conijn is duidelijk geen angstige man. Niet veel kunstenaars zouden het lef hebben om een vliegbrevet te halen en dan, in een toch wel houtje-touwtje vliegtuigje, tienduizenden kilometers te gaan vliegen over soms zeer gevaarlijke gebieden. Maar ook in relatief veilige landen is vliegen met een minivliegtuig een hachelijke onderneming.

Joost en Ward zijn Nederland nog niet uit of de eerste problemen doen zich al voor; een sputterende motor en een noodlanding in een weiland, waar een niet erg opgewekte boer hen knorrig toespreekt. Conijns humeur en doorzettingsvermogen worden er niet door aangetast. Zelfs nog in Frankrijk worden, tijdens een tiendaagse stop, noodzakelijke wijzigingen aangebracht om het vliegtuigje luchtvaardig te houden.

Piloot van goed en kwaad staat naast de spannende verhalen vol met kleurenfoto’s, bouwtekeningen, formules, kaarten en ander papierwerk dat te maken heeft met het aangaan van een dergelijke onderneming. Het is een gesamtkunstwerk geworden; vliegtuig, foto’s en verslag.

Kuifje in Afrika bestond al en nu is er dus Conijn boven Afrika, alhoewel hij natuurlijk vaak moet landen om te tanken en uit te rusten. Op de grond ontmoet hij uiteenlopende mensen van wie de meesten zeer geïnteresseerd zijn in zijn reis en hem gastvrij ontvangen.

Conijn heeft het allemaal boeiend opgeschreven. Hij laat ook zien dat het nastreven van een bijna onmogelijke droom toch heel goed kan uitpakken. Met wat minder geluk had de kunstenaar zijn avonturen niet overleefd en had hij net als vliegenier/schrijver Antoine de Saint-Exupéry spoorloos kunnen verdwijnen in zee, woestijn of oerwoud en dan was het natuurlijk een heel ander verhaal geworden. Maar nu kunnen we dit inspirerende verhaal lezen van een man van wie we vast nog veel van zullen horen.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis РIneke Kraijo en Marlies Verhelst РIllustraties: Marja Meijer РGottmer Р120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit ̩̩n ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!