Langdradige start, maar goed doordacht plot

2-oktober-2015 | Categorie: Thrillers & Spanning

Wat ons niet zal doden – David Langercrantz – Vertaling: Geri de Boer – A.W. Bruna – 446 blz.

Wat ons niet zal dodenMikael Blomkvist en Lisbeth Salander zijn terug! Mikael is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Lisbeth is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een hacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen elkaar opnieuw en gaat het verhaal van Stieg Larssons Millennium-serie verder.
David Langercrantz (1962) is een Zweedse journalist en vooral bekend als auteur van de biografie van Zlatan Ibrahimovic Ik, Zlatan. Langercrantz werd door de erven van Stieg Larsson gevraagd een vervolg te schrijven op de succesvolle Millennium-trilogie. Hij heeft ‘ja’ gezegd, omdat hij de sterke karakters van Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist niet verloren wilde laten gaan.

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Zij neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth…

De oorspronkelijke schrijver van de Millennium-reeks, Stieg Larsson, had nog grote plannen. Na zijn dood werd een onvoltooid vierde boek aangetrokken, net als een synopsis voor de vijfde en zesde deel. Uit aantekeningen blijkt dat Larsson waarchijnlijk van plan was tien boeken te schrijven. Toch heeft Lagercrantz voor Wat ons niet zal doden hier geen gebruik van gemaakt; hij heeft een compleet eigen verhaal bedacht rondom de bestaande personages. Wel heeft Lagercrantz goed gekeken naar Larssons werk: in het verhaal van Wat ons niet zal doden zijn veel verwijzingen naar oude personages te vinden, zoals Hariet Vanger en Holger Palmgren, haat Lisbeth nog steeds mannen die vrouwen haten, en gaan we verder met de problematische Salander-familie. Met een personages dat Stig heet en een andere met de achternaam Larsen, heeft Lagercrantz Larsson ook een beetje geëerd.

De eerste hoofdstukken (1 t/m 6) zijn enorm beschrijvend. Het is moeilijk om gelijk in het verhaal te komen. Je zou het verhaal zelfs saai kunnen noemen. Je ziet dat Lagercrantz een biograaf is: ieder personage krijgt een biografie mee, tot de taxichauffeur die slechts één keer zijn optreden maakt aan toe. Gelukkig wordt het boek later beter! Het plot is goed en zorgvuldig opgebouwd. Hoewel het boek dus wat langdradig start, leest de tweede helft van Wat ons niet zal doden als een speer.

Ik heb mijn exemplaar van Wat ons niet zal doden slechts een maand na het uitkomen gekregen, maar ik heb wel al een boek van de vierde druk in handen. De Millennium-boeken waren een hype en die hype is dankzij Lagercrantz nog niet tot stilstand gekomen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek