Leer lezen met Mo en Tijger

1-mei-2019 | Categorie: Kinderboeken

Mo en Tijger gaan op reis – Elisabeth Mollema – Illustraties Gertie Jaquet – Moon – 170 blz.

Mo en Tijger gaan met papa, mama en Mo’s broertje Sem op reis naar het huis van opa in de duinen! Maar voordat ze kunnen vertrekken moet er nog van alles worden geregeld: de koffers moeten worden gepakt, papa moet broodjes halen en Tijger moet worden uitgelaten. Als ze dan eindelijk met zijn allen onderweg zijn met de oude bus die papa heeft opgeknapt, horen ze opeens ‘Boem!’ en komt de bus met een klap tot stilstand… Zouden ze nog wel op tijd bij opa aankomen?

Verrassing: Nee, want er gaat van alles mis. De bus gaat stuk, de speurneus van Tijger moet een dame van de markt helpen, de automonteur maakt er een potje van en boerin Kaatje houdt de familie op met de ezel die denkt dat hij een koe is. En dan is opa ook nog eens kwijt. De reis naar opa is een groot avontuur.

Mo is een leuke jongen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn hondje Tijger is een superspeurneus en Mo’s beste vriend. Mo’s broertje Sem is een ontdeugend schatje. Moeder Jet hangt veel aan de telefoon, maar is verder de bindende factor in de familie. En vader Jaap zorgt ervoor dat alles net even anders gaat doordat hij alles altijd net even iets anders doet. Mo’s familie is een gezellige familie.

Tot zover een kinderboek zoals je er waarschijnlijk al meer gelezen hebt. Wat bijzonder is aan Mo en Tijger gaan op reis, is dat het leesniveau steeds omhooggaat: van AVI-niveau E3 naar niveau M5. Om de zoveel hoofdstukken gaat niveau één stapje omhoog. Het boek is daarom ook erg geschikt om je zelf lezende kind een beetje uit te dagen. Kijk maar eens hoever hij of zij komt.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!