Leerzaam rillen met een boek

16-december-2016 | Categorie: Jeugdboeken, Wetenschap

Young Scientist vakantieboek (wintereditie) – Redactie van New Scientist – Uitgeverij Veen Media – 100 blz.

Young Scientist is sinds enkele maanden de vaste kinderrubriek van het wetenschappelijke maandmagazine New Scientist. In enkele bladzijden krijgen nieuwsgierige jonge onderzoekers tal van leuke weetjes te lezen, een proefje dat ze zelf gemakkelijk kunnen uitvoeren en informatie over tentoonstellingen, boeken en andere producten op kindermaat. Ze kunnen ook zelf een vraag doormailen naar de redactie die dan in een volgend nummer een antwoord formuleert. In de zomer van 2016 werd door de redactie van New Scientist een vakantieboek uitgegeven en nu ligt een winterversie in de winkel.

Het boek is opgebouwd uit 10 hoofdstukken die elk 8 à 10 bladzijden beslaan. In ieder hoofdstuk wordt informatie over een bepaald (winters) thema afgewisseld met een raadsel of puzzel. De informatie wordt gegeven onder de vorm van korte stukjes tekst met een aantrekkelijke en gevarieerde lay-out. De titelpagina van ieder hoofdstuk bevat telkens een aantal interessante weetjes. Het boek bevat heel wat informatie. Allerlei vragen worden beantwoord over winterse thema’s zoals ijsberen, pinguïns, kippenvel, sneeuw en schaatsen. Maar de aandacht gaat ook uit naar aspecten die voor kinderen niet zo evident zijn. Zo komen bijvoorbeeld neutrino’s aan bod en een meetapparaat voor het detecteren van deze deeltjes nl. de Ice Cube die opgesteld staat op de zuidpool. Bij de raadsels of puzzels wisselen doolhoven en woordpuzzels af met lettersudoku’s en rebussen. Een mopje kruidt het geheel. Heel leuk gevonden en leerzaam is dat er ook een punt-naar-puntopdracht is opgenomen waarbij de kinderen moeten gebruik maken van de reeks van Fibonacci (volgend getal is de som van de vorige twee getallen).

Achteraan zijn de oplossingen van de puzzels afgedrukt en is er nog een prijsvraag opgenomen waarmee kinderen een prijs kunnen winnen als ze het antwoord insturen tegen 21 maart 2017.

Dit vakantieboek biedt een formule die zeker nog wat kan groeien en uitgediept worden. Er mag gerust nog wat meer variatie in het boek aangebracht worden. Waarom bijvoorbeeld geen kinderversie van de fotostrip van Ype & Ionica die we maandelijks in New Scientist terugvinden?

Het Young Scientist vakantieboek is een aangenaam vakantieboek dat kinderen van de leeftijd van 8 tot 12 jaar zeker zal aanspreken en hen bovendien op een leuke en rustige manier leert kennis maken met een aantal wetenschappelijke aspecten i.v.m. winter en koude.

Kris Muylle

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk