Lekker griezelen

28-oktober-2015 | Categorie: Kinderboeken

Het grote griezelboek – Harmen van Straaten – Kluitman – 96 blz.

grote griezelboekHarmen van Straaten heeft al veel (kinder)boeken op zijn naam staan. Het grote griezelboek is een verzameling van drie van zijn AVI boeken over monsters en griezels.

Inhoud: Stel je voor dat je een toverlamp krijgt. Een lamp die je allerliefste wens uit liet komen. Zou dat niet geweldig zijn? Toch kunnen wensen gevaarlijk zijn. Het is best grappig als je van monsters houdt. Maar een écht monster tegenkomen is toch wel heel wat anders. Dat is vooral heel griezelig. Net als echte dino’s of boze ridders.

De bundel bevat de boeken: Het monster, De witte ridder en Bij de dino’s en zijn alle drie op avi-M4 niveau. Op de cover staat een aantal kleurrijke monsters uitdagend naar je kijken. De cover heeft een glow in the dark effect, de letters en monsterogen lichten op, al vind ik zelf dit effect niet zo groot.

Bij de titel en de cover denk je aan verhalen over de monsters op de cover. Er is een korte grappige intro over deze monsters. Die had van mij wel wat langer gemogen, vooral omdat ik verwacht had dat het boek over deze kleurige figuren zou gaan. De illustraties zijn heel kleurrijk en maken de monsters eigenlijk een beetje te lief. Voor elk nieuw verhaal begint, is er zo’n mooie illustratie. De drie verhalen zijn al eerder los verschenen en ze gaan dus niet alleen over monsters maar ook over een ridder en een dino. In elk verhaal vindt een kind, door toedoen van een aparte beetje enge man, een lamp. Dat is een toverlamp en die brengt het naar een griezelige plek waar hij een avontuur meemaakt.

Tekst en illustraties vullen elkaar prima aan. Het taalgebruik, en de korte zinnen en de avontuurlijke verhalen zullen de jonge lezertjes zeker aanspreken. De verhalen hebben een goede spanningsopbouw en eigenlijk alle drie wel een open einde. Dat wil zeggen dat het verhaal wel is afgelopen, maar toch kan de man de toverlamp weer ergens anders op laten duiken.

Stiekem hoop ik dat Harmen van Straaten nog een langer verhaal over de monsters van de cover heen gaat maken. Een mooi kleurrijk prentenboek of een spannend avontuur. Wat eigenlijk verdienen die ook wel een keer de hoofdrol.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek