Leugens en raadsels in de familie

16-januari-2014 | Categorie: Lichte literatuur

Allemanskind – Greetje van den Berg – Ellesy – 228 blz.

allemanskindIn haar vijfenveertigste boek Allemanskind beschrijft Greetje van den Berg het verhaal van moeder Hylkje en haar dochter Grace. Grace weet dat ze een andere vader heeft dan de andere kinderen in het gezin, maar ze heeft haar Italiaanse vader nooit leren kennen; hij is al jong overleden. Ze beschouwt Redmer als haar vader. Als haar vriendin op internet gaat zoeken en een foto van iemand met dezelfde naam als haar vader vindt, wordt Grace toch nieuwsgierig. Haar vader blijkt toch nog te leven. Grace neemt het haar ouders heel kwalijk dat ze nooit iets verteld hebben en bereid een reis naar Italië voor om haar vader te leren kennen.

Ze vertelt niemand dat ze gaat en reist in haar eentje af. In Italië leert ze haar vader kennen en ook de verdere familie. Moeder Hylkje is naast heel bezorgd, ook heel boos op haar dochter. De familie van Davide heeft haar destijds laten vallen en zowel Davide als zijn familie wilden dat zij de baby zou laten weghalen. Nu speelt hij mooi weer voor zijn dochter. Aan de andere kant denkt ze ook met weemoed terug aan de tijd in Italië en de liefde die ze had voor Davide. Dit alles maakt dat moeder en dochter van elkaar vervreemd raken.

Heel lang kan Grace niet genieten van de tijd met haar vader, maar in Italië komt ze ook een jongen tegen waar haar hart naar uit gaat. Deze jongen heeft zijn eigen geschiedenis en of ze hem kan vertrouwen? Moet en kan Grace opnieuw beginnen als ze terug naar Nederland gaat, of blijft het land van haar vader en de liefde aan haar trekken?

Greetje van den Berg heeft weer voor een mooi, goed leesbaar boek gezorgd. De karakters zijn herkenbaar en goed uitgewerkt. De diverse relaties binnen het gezin, zowel bij moeder als bij de Italiaanse vader worden zo beschreven dat je de personen voor je kunt zien, waardoor ze herkenbaar worden. Ondanks de beschrijvingen van de omgevingen, zowel hier in Nederland als in Italië, verzandt de schrijfster niet in ellenlange uitweidingen, maar vormen deze beschrijvingen een onderbouwing aan de sfeer en leesbaarheid van het boek. Greetje van den Berg is er voor mij dan ook opnieuw in geslaagd een mooie roman neer te zetten, waarin onderlinge relaties, eerlijkheid en liefde de boventoon voeren.

Jeanine Notten

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk