Leuk boekje om tussendoor te lezen

13-februari-2014 | Categorie: Columns & Korte verhalen

Gek verklaard! Van woonhuis naar woonzeilboot – Ger Wouters – Schrijfindruk – 99 blz.

gekGer Wouters (1963) schrijft blogs, korte verhalen, zeiltochtverslagen en teksten voor bedrijfswebsites. In 2012 verhuisde ze met haar man Henk van een huis naar een zeilboot. Op een weblog hield ze bij welke veranderingen dat met zich meebracht. Deze zijn nu gebundeld tot een boek: Gek verklaard! Van woonhuis naar woonzeilboot.
Je moet wel een beetje gek zijn om dit te doen: verhuizen van een huis naar een zeilboot. Niet alleen voor een vakantie, maar om echt in te gaan wonen. Dit is de heersende mening in de kennissenkring van Ger en Henk wanneer ze aankondigen te willen gaan wonen op het water. Ruimte of geen ruimte, weer of geen weer, Ger en Henk zetten door, verkopen hun gezinswoning van twee verdiepingen en ruilen die in voor een zeilboot van nog geen vijftien meter lang.

Gek verklaard! Bestaat uit een verzameling van korte teksten die Ger Wouters tijdens het eerste jaar op de boot heeft geschreven. Elke hoofdstuk beslaat daarom ook maar twee of drie bladzijden en is daardoor snel en makkelijk te lezen. Wouters schrijft ook erg luchtig. Dit, plus het onderwerp, maakt Gek verklaard! gewoon een leuk boekje om tussendoor te lezen. Daarnaast heeft zwager Peter Rijneveld de hoofdstukken opgeleukt met hier en daar een simpel tekeningetje. Alleen jammer dat er geen datum boven ieder cursiefje staat.

Wonen op een boot is niet zo gemakkelijk. Je hebt altijd te weinig ruimte, vooral om je spullen (en overbodige troep) kwijt te kunnen, alles kost meer tijd en moeite (een wasmachine heb je niet aan boord) en ook tijdens een storm kun je niet zomaar ergens schuilen (en wordt alles, ook binnen, helemaal kleddernat). Wonen op het water moet je niet te licht opvatten.

“Zo gaat het ook met klussen aan boord. Doe een schatting van de benodigde tijd, vermenigvuldig die met drie en weet dan zeker dat het minimaal nog een keer verdubbelt. En waarom? Omdat aan een boot niets recht en simpel is.”

Maar Ger en Henk hebben het gedaan, ze zijn gaan wonen op een boot en hebben het al langer dan een jaar volgehouden. En ik ben het wel eens met hun vrienden en familie: een beetje gek moet je wel zijn voor zoiets!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk