Leuke, overtuigende tekeningen en een goed onderwerp

23-september-2014 | Categorie: Prentenboek

Liever dan lief: Een sprookje in het land van Down – Illustraties van Moniek Peek – Tekst van Bente Jonker – De Vier Windstreken – 26 blz.

Liever dan liefEr waren twee koningskinderen. Ze hadden elkander zo lief. Ze hadden een troon, een kroon, een gouden bed. Soms lachten ze. Zomaar ineens. Niet een gewone lach. Maar een parelende schaterlach, waardoor een ieder die ze zag, mee moest lachen.
Ze waren bijzonder. Gewoon. Een wonder. Deze twee koningskinderen.

Liever dan lief: Een sprookje in het land van Down neemt de lezer mee naar een fantasiewereld. Twee kinderen met het Downsyndroom gaan helemaal op in hun eigen wereld, en wij, de lezers, mogen met hen mee.

Door de mooie, fleurige tekeningen van Moniek Peek is het moeilijk om niet vrolijk te worden van Teun en Wies. Peek (1960) illustreert met pen, inkt en gemengde technieken. Naast haar werk als boekillustrator heeft ze een eigen ansichtkaartenlijn. Peek heeft zelf een zoon met het Syndroom van Down en heeft de afbeeldingen voor Liever dan lief dan ook vanuit haar hart gemaakt. En dat kun je zien. De gezichten van de koningskinderen zijn erg overtuigend op papier gezet.

Het thema van het boek is sterk en wordt uitgewerkt door Bente Jonker. Jonker (1971) werkt al jaren als actrice, ze heeft rollen gespeeld in verschillende bekende films en televisieseries. Sinds 2001 schrijft ze toneelstukken, die positief zijn ontvangen, zowel in Nederland als in het buitenland. Of alle woorden en zinnen geschikt zijn voor kleine kinderen, weet ik niet zeker, maar als volwassene kan ik de schrijfstijl van Jonker zeker waarderen.

Moniek Peek en Bente Jonker werkten eerder samen voor het prentenboek Kijk, de vogel zingt, over het doof geboren meisje Keet dan na een spannende operatie toch weer kan horen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!