Leven achter de geraniums

13-maart-2015 | Categorie: Lichte literatuur

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen – Meulenhoff – 328 blz.

Pogingen iets van het leven te makenHet geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar zo luidt de ondertitel van dit geweldige boek. Hendrik Groen begon zijn dagboek op de literaire website Torpedo Magazine, waarna de uitgeverij hem voorstelde er een boek van te maken. Zelf zegt hij voer zijn roman: “Geen zin is gelogen, maar niet alles is waar.”
In korte, ogenschijnlijke luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis. Aldus de achterflap.
Niets is minder waar! Het verhaal laat zich lekker weg lezen en er gaat geen pagina voorbij zonder glimlach of gegniffel. Met groot relativeringsvermogen, de nodige ironie, een frisse blik op alledaagse zaken en een af en toe wat minder frisse blik op het reilen en zeilen in het verzorgingshuis wandel je aan de hand van Hendrik Groen het jaar door.

Woensdag 6 maart :
“Bij het woord bejaardenhuis begon men zich allengs ongemakkelijk te voelen. ‘Bejaarden’ werden ‘ouderen’. Het bejaardenhuis werd een verzorgingshuis. Het verzorgingshuis werd een zorgcentrum. En sinds kort ben ik aangesloten bij een marktgerichte serviceorganisatie voor belevingsgerichte zorg op maat. Ik snap nu waarom de zorgkosten de pan uit rijzen.”

Het verhaal is in dagboekvorm geschreven. De korte fragmenten beslaan meestal niet meer dan een pagina en de schrijfstijl is vlot en onderhoudend. Het is knap dat ondanks dat hij onder andere het gezeur van zijn medebewoners beschrijft, zelf geen zeur wordt in zijn schrijfsels. De vele quotes op de flappen en op de eerste pagina van het boek over hoe geweldig Pogingen iets van het leven te maken wel niet is, hadden van mij niet zo gehoeven omdat je die conclusie zelf wel kan trekken.

Zelf werkzaam in de zorg zijn sommige situaties zeer herkenbaar en dat maakt het lezen nog wat prettiger al is het boek voor iedereen een aanrader! Over hoe het leven zich afspeelt achter de zogenaamde geraniums. Hoe klein dat wereldje af en toe is blijkt dat de dode vissen in het aquarium groter nieuws is dan de huldiging van de koning. Het geroddel van de bewoners en de haat en nijd onderling doet weinig af aan een goede soap waarvan Hendrik Groen het scenario schrijft.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk