Liefdesperikelen in de dierenwereld

15-juli-2019 | Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken

Verkikkerd & Verliefd – Valter Fogato & Isabelle Grott – vertaling Ellen Hosmar – Fontaine – 40 blz.

Ook dieren kunnen ‘verliefd’ worden, en ook dieren hebben speciale manieren om elkaar te laten weten dat ze elkaar leuk vinden. Zo kiest het blauwvoetgentvrouwtje het mannetje dat het beste danst én de blauwste voeten heeft, en proberen mannetjeskogelvissen met hun vinnen zulke mooie geometrische ribbelcirkels in het zand te maken, dat ze hopen dat het vrouwtje waar ze een oogje op hebben daardoor in één keer voor ze valt.

Maar niet ieder dier schijnt het te moeten hebben van dit soort ‘romantiek’. Bevers, bijvoorbeeld, zijn altijd zo druk in de weer met bouwmateriaal dat ze daar helemaal geen tijd voor hebben. Voor bevervrouwtjes geldt juist dat welk mannetje de beste burcht bouwt (wat niet per se de mooiste hoeft te zijn) wordt uitverkoren. Beverpaartjes blijven immers hun hele leven bij elkaar en dan is het wel zo handig als je een beetje mooi, comfortabel en stevig huis hebt om je jongen in groot te brengen.

Van vuurvliegje tot wolf, van argusfazant tot Europese boomkikker: er komen veel verschillende soorten dieren aan bod in dit schitterende reuzenprentenboek, allemaal in korte, speelse teksten beschreven en allemaal zo kleurrijk en zwierig in beeld gebracht dat je ogen tekortkomt.

Een heerlijk boek om met een kind doorheen te bladeren en ook een mooi aanknopingspunt om met kinderen te praten over verliefdheid en liefde, en wat je allemaal kunt doen om de aandacht te trekken van iemand die je leuk vindt. Als ik juf was, zou ik meteen zin krijgen om daar een lesje aan te koppelen. Ik zou er dan wel bij vertellen dat er ook in het dierenrijk vrouwtjeskoppels en mannetjeskoppels bestaan en daar voorbeelden van noemen. Nu hebben de makers van dit boek zich namelijk vooral gericht op monogame heteroseksuele dierenrelaties en dat vind ik in deze tijd wel een gemiste kans.
Dit aspect daargelaten vind ik dit prachtig uitgevoerde boek waarin allerlei soorten baltsrituelen, lokroepen en versiertrucs voorbijkomen wel een aanrader, niet alleen voor kinderen, maar ook als cadeauboek voor volwassenen die verkikkerd op iemand zijn.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk