Liegen en bedriegen maar wel een weergaloze bekentenis!

14-maart-2013 | Categorie: Literatuur

Schroder – Amity Gaige – Agathon – 240 blz.

SchroderVanaf de vlucht, of misschien ook wel daarvoor, uit Oost-Duitsland is het leven van Erik Schröder, een grote leugen. Nadat hij met zijn familie via West-Duitsland naar Amerika is gereisd, wordt de umlaut van hun achternaam afgehaald en gaat hij door het leven als Eric Schroder. Om meer kans te hebben om op zomerkamp te gaan, noemt hij zich Eric Kennedy, en ontkent niet echt geen familie te zijn van de beroemde Kennedy’s!
Hij gaat elders wonen en ook tijdens zijn studie blijft hij zich Eric Kennedy noemen en liegt zo zijn eigen verleden bij elkaar. Hij trouwt en krijgt een kind maar het huwelijk strandt en daar begint het verhaal. Hij brengt zijn dochter niet op tijd terug en lapt zo de bezoekregeling aan zijn laars! Dat loopt natuurlijk niet goed af en op advies van zijn advocaat schrijft hij een ‘open brief’ over zijn leven en zijn daden.

Dat heeft Gaige prachtig gedaan en je krijgt een goed inzicht in het leven van Schroder. Een man die door het eigen opgebouwde levensverhaal werkelijkheid en leugen niet uit elkaar kan houden en toch ook erg apart reageert op zijn omgeving. Na het zien van een dode vos gaat hij zijn driejarige dochter uitleggen wat de dood is. Niet gewoon een verhaal maar via de ontbinding van deze vos! Hij vervreemdt steeds verder van zijn omgeving totdat hij er alleen voor komt te staan.

Hij houdt wel van zijn dochter, maar is vooral op zichzelf gericht. Toch wordt Erik geen engerd in dit boek. Hij blijft een wereldvreemde man die het beste wil, maar dat niet goed kan vormgeven.
Interessant boek vanuit een aparte invalshoek: een bekentenis/levensverhaal in opstel(brief)vorm.

Wim Krings

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk