Longlist Thea Beckmanprijs 2020

20-april-2020 | Categorie: Boekenbijlage nieuws, Geen categorie

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt €500,- Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. De jury liet zich door de coronacrisis niet weerhouden en voerde digitaal overleg over de vele gelezen boeken. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda – Oorlog in inkt Leopold, maart 2020
Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw Leopold, mei 2018
Diverse auteurs – Het grote Rembrandt voorleesboek Rubinstein, februari 2019
Pieter Feller & Tiny Fisscher – Clara Droomvallei, april 2018
Martine Letterie – Verboden te vliegen Leopold, april 2019
Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. Clavis, april 2018
Schrijvers van de Ronde Tafel – Wij waren erbij Leopold, november 2019
Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd Lannoo, novermber 2018
Dolf Verroen & Charlotte Dematons – Niemand ziet het Leopold, november 2019
Willemijn de Weerd – Papa, waar blijf je? Columbus, september 2019

Rondom de meivakantie maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.

Op zaterdag 19 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Pin It

Boek van de Week

Een menselijke mol

Categorie: Boek van de week, Mens & Maatschappij, Non-fictie, Reisverhalen

Ondergronds – Will Hunt – Vertaling Roelof Posthuma – Ambo-Anthos – 276 blz. “Al vanaf zijn jongensjaren koestert de Amerikaans journalist en fotograaf Will Hunt een mateloze fascinatie voor de werelden die onder het aardoppervlak…

Boek van de week archief

28-mei-2020 | Lees verder | Reageer!