Lot of keuze?

7-april-2016 | Categorie: Columns & Korte verhalen

Stenen in het hoofd – Chris Huinder – Uitgeverij Palmslag – 141 blz.

stenen in het hoofdChris Huinder (1950) studeerde Politicologie en Kunstgeschiedenis. Hij werkte als freelance journalist in Portugal, fractiemedewerker in de Tweede Kamer, coördinator van een fondsorganisatie, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en bestuurssecretaris van een multicultureel kenniscentrum Hij publiceerde eerder een roman’ en enkele van de verhalen uit deze bundel zijn eerder digitaal gepubliceerd.

In het nawoord vertelt de schrijver over de keuze van de afbeelding op de cover. Dit is ‘de keisnijding’ van Jeroen Bosch. Hij legt zijn interpretatie uit over dit kunstwerk en waarom het hem inspireerde tot het schrijven van deze bundel. Je kunt eindeloos filosoferen over de daadwerkelijke bedoeling ervan, net als raden naar de motivatie en bedoeling van keuzes die mensen maken op cruciale momenten van het leven. En dat is waar het om draait in de negen korte verhalen in deze bundel.

Mensen maken soms koppig een keuze en jagen stug hun dromen na, zoals op de achterflap staat vermeld, en soms pakt dat niet zo goed uit. Komt dit door pech, het noodlot of wat anders en wat is hun reactie daarop?

Stenen in het hoofd, zou kunnen slaan op ‘niet goed bij je hoofd zijn’(naar een Brabants spreekwoord) en de hoofdpersonen in deze verhalen zijn op het moment van hun keuze niet altijd helemaal helder denkend. Deze bundel telt dus negen korte verhalen. Soms wel met heel mooie en lange zinnen. Ik hou persoonlijk niet van lange zinnen, zeker niet als ze erg theatraal zijn en overbodig. Hier is dat niet het geval. Er wordt gezegd wat er gezegd moet worden en soms met een mooie en aparte woordkeuze. Weer eens een heel andere vertelstijl dan die ik tot nu toe gelezen heb. Soms merk je dat de verhalen wat ouder zijn (vermelding van guldens i.p.v. euro’s) maar de verhalen zijn zeker niet gedateerd. Het zijn verhalen met zeer uiteenlopende personages, ieder met een eigen probleem, keuze en beslissing. Sommige verhalen spraken me wat meer aan dan andere, maar over het algemeen een prettig leesbare bundel.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek