Lukt het de ruimtewezens om onze planeet te redden?

21-november-2014 | Categorie: Kinderboeken

De komst van de Brinkels – Ton Oosterhuis – Uitgeverij Elikser – 218 blz.

brinkelsOp de voorkant staat een foto van een jongen die uit het raam kijkt naar een enorm grote maan. Er flitst iets voorbij, wat lijkt op een ster. De letters van de titel zijn in een lettertype gedrukt dat mij doet denken aan computers uit de jaren tachtig. Het boek bevat geen illustraties. De eerste regels zijn meteen spannend genoeg om door te willen lezen en roepen een heleboel vragen op. De eerste bladzijde past bij de voorkant van het boek. Bart kijkt uit het raam en ziet iets voorbij flitsen. Was dat nu een sterretje dat voorbij vloog? Als hij zo aan het kijken en fantaseren is over ruimteschepen en bewoonde planeten, hoort hij plotseling een stem in zijn hoofd die zegt “Hallo, hallo, hoort u mij?”

De schrijver weet je aandacht steeds goed vast te houden. Het boek is verdeeld in dagen, negen om precies te zijn. Ieder hoofdstuk beslaat één dag. Het boek zou geschikt zijn voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Zelf denk ik dat het een iets jongere leeftijd zal aanspreken, 8 tot 10 jaar. Ik denk dat het een zeer geschikt boek is voor jonge kinderen die voorlopen met lezen. Kinderen kunnen op school dan vaak niet door naar een volgende groep boeken omdat die niet bij de belevingswereld van jongere kinderen zouden passen. Dat is hier niet het geval. Tevens denk ik dat het boek geschikt kan zijn voor kinderen met een aandoening in het autistisch spectrum, omdat het taalgebruik eenvoudig is en door het ontbreken van absurditeiten. Verder is het boek uitermate vriendelijk, wat echter niet betekent dat het niet spannend is. Kinderen zullen zich gemakkelijk kunnen identificeren met Bart. Hij is een heel gewone jongen die heel aparte dingen meemaakt. Zo kan hij een tijdlang met dieren communiceren. De ruimtewezentjes zijn naar de aarde gekomen om onze planeet te redden en hebben Bart uitgekozen om daarbij te helpen, maar ze worden bij het uitvoeren van hun missie behoorlijk tegengewerkt. Zal het ze wel gaan lukken of is onze aarde verloren?

De schrijver Ton Oosterhuis is in 1925 geboren in Enschede en woonde tijdens zijn jeugd in Zaandam. In de jaren 50 en 60 schreef hij enkele jeugdboeken. Dit is het eerste boek voor kinderen dat hij sinds lange tijd schreef. Het taalgebruik van het boek doet vermoeden dat het boek al in de jaren tachtig geschreven werd en wie weet is dat ook wel zo. Het moraal van het boek is heel actueel en zal zeker herkend worden door de lezertjes. De schrijfstijl van Oosterhuis is in deze tijd verfrissend te noemen. Tegenwoordig schijnen boeken vooral leuk te zijn wanneer ze absurd zijn of bol staan van de spanning en sensatie. Dat is bij dit boek niet het geval, terwijl het toch gaat om ruimtewezentjes die zomaar naar de aarde komen. Het valt mij op dat iedereen in dit boek zo beleefd is tegen elkaar en ieder in zijn waarde wordt gelaten, zelfs de irritante juffrouw Wortelstok. De rolpatronen in het boek zijn opvallend ouderwets te noemen, maar dat zal ongetwijfeld geen enkel kind opvallen.

Ik vind het altijd heel knap wanneer een schrijver een boek weet te schrijven dat zowel jongens als meisjes aan zal spreken. Ook is het thema van het boek divers. Het gaat niet alleen over ruimtewezentjes, ook spannende zaken als een bankoverval en een helikoptervlucht komen aan bod. Bovendien kan Bart dankzij de ruimtewezens praten met dieren, wat tot leuke situaties leidt. Na het lezen van dit boek hebben kinderen weer een hoop onderwerpen om over na te denken én om over te kunnen fantaseren!

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek