Maak een herinneringendoos

6-mei-2019 | Categorie: Prentenboek

Ik wil je nooit vergeten – Joanna Rowland – Illustraties van Thea Barker – Vertaling Marije Kok – Kok Boekencentrum – 34 blz.

Als je iemand verliest, ben je bang dat je hem of haar zult vergeten. Daarom maakt het meisje in dit verhaal een doos vol herinneringen. Zo weet ze zeker: ik zal je nooit vergeten.

Ik wil je nooit vergeten is een prentenboek voor kinderen die een dierbare verloren hebben. Het jonge meisje in dit boek heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Je komt er nooit achter om wie het gaat, dus je kunt het bij alle rouw voorlezen aan een kind. Het meisje praat tegen een ‘je’, wie dat is kun je zelf invullen. Dat is juist het mooie aan dit boek, het is breed inzetbaar.

“Ik zag de ballon wegvliegen,
hoger dan de bomen, boven de wolken,
totdat ik hem niet meer kon zien.
Ik was verdrietig.

Maar niet zo verdrietig als nu.
Ik kan altijd weer een nieuwe ballon kopen.
Maar jij komt nooit meer terug.
Ik mis je.”

De illustraties in Ik wil je nooit vergeten zijn mooi. Hoewel het meisje zelf wat oud lijkt voor in een prentenboek (meestal zie je toch kleuters terug in de plaatjes), spreekt het wel aan. De afbeeldingen zijn doeltreffend en door het relatief zachte gebruik van kleuren, straalt het ook een bijpassende sfeer uit.

Wat ik zelf minder prettig vond, is dat de teksten niet op alle pagina’s dezelfde grootte hebben. Ook lijkt het net alsof de teksten net niet helemaal goed in of onder de plaatjes passen, alsof het niet voor elkaar gemaakt is. Het is het steeds net niet. De vormgeving is niet ideaal.

Maar dat neemt niet weg dat het boek een goede boodschap uitdraagt, en je zeker kan helpen om met je kind over rouwen en verdriet te praten. Het beste deel uit dit boek is de tip ‘maak een herinneringendoos’, het is dan ook jammer dat deze boodschap is verdwenen in de vertaling van de titel (The Memory Box).

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek