Maak de juiste keuzes en geniet van elke dag

Na die nacht – Kirstin Rozema – Ellessy – 171 blz.

Kirstin Rozema (1967) woont in Almelo en schrijft al jarenlang kinder- en jeugdboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast heeft ze een flink aantal korte romans geschreven. Eind 2015 verscheen haar familieromandebuut Poort naar het geluk.

“Wat gebeurde er in de nacht van de 14e april, drie jaar geleden? Was het een kater na dat leuke feestje, waar ze teveel gedronken had? Of was het iets anders?”

Melanie is na die nacht veranderd. Ze is zichzelf niet meer, het is alsof er een ander persoon in haar huid is gekropen. Vanaf die nacht is ze humeurig, heeft een heel kort lontje en kan nergens meer van genieten. Vooral haar man Douwe kan niets meer goed doen in haar ogen en ze reageert zich op hem af, soms zelfs op gewelddadige wijze. Tijdens een woede-aanval draait Melanie helemaal door, met grote gevolgen voor haar omgeving. In eerste instantie weet Melanie zich niets meer te herinneren. Als ze erachter komt wat ze gedaan heeft, geeft ze het gebeuren zo’n draai dat de schuld bij iemand anders komt te liggen.

In Na die nacht leren we ook Lucy kennen. Een jonge vrouw die nog aan het studeren is, vrijwilligerswerk bij het dierenasiel verricht en daarnaast bij de ijssalon werkt. Lucy ontmoet Paul en krijgt een relatie met hem. Ze richt zich helemaal op deze relatie en vergeet de andere dingen om haar heen. Vooral haar vader, die het op dit moment heel moeilijk heeft, laat ze vallen. Maar doet ze dit nu echt bewust of is dit een vlucht?

“Om je grenzen te verleggen moet je ze eerst erkennen en accepteren”

Met bovenstaande quote begint het boek en als het boek gelezen is zal duidelijk worden waarom.
Na die nacht is geschreven vanuit wisselende perspectieven en vanuit de derde persoon. Kirstin Rozema heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl en geeft de personages een herkenbaar karakter mee. Mensen wonende in een buurtgemeenschap en bezig met dezelfde dingen als jij en ik.
Melanie krijgt niet de meest positieve eigenschappen mee en veel sympathie is er voor deze vrouw niet te krijgen. Het is dat ik van tevoren wist waarop deze roman gebaseerd was waardoor ik het toch van een andere kant kon bekijken en haar gedrag als zorgelijk beschouwde.
In die nacht van de 14e april was er iets met Melanie gebeurd waardoor ze nog weinig prikkels kon verdragen. Alles putte haar uit en ze verloor haar levenslust. Ondanks dat haar man er veelvuldig op aandrong, wilde ze niet naar een arts, ze dacht dat deze haar toch niet serieus zou nemen. Ook haar gedachtegang had een kronkel opgelopen.

Naast het verhaal van Melanie is er in Na die nacht het verhaal van Lucy. Ook haar belevenissen zijn aantrekkelijk om te volgen en er is veel herkenbaarheid in te vinden. Er zijn ontwikkelingen die van te voren te voorspellen zijn, maar er was toch een onverwacht voorval die ik niet verwacht had en waar ik ook wel even van schrok. Een voorval dat doet beseffen hoe kwetsbaar een mens is en dat dit iedereen kan overkomen, ook mij zelf. Ik kreeg hier even de rillingen van en het zette mij wel tot nadenken. Tevens laat dit het gedrag van Melanie verklaren en begrijpen. Wat ik wel miste was een iets meer uitgebreide uitleg over de oorzaak. Op een gegeven moment is er een korte verklaring, en daar blijft het bij. Ik zelf had graag een meer uitvoerige toelichting gezien.

Na die nacht is een heerlijke familieroman om te lezen, een roman waar de auteur meerdere thema’s in heeft verwerkt. Liefde, jaloezie, vooroordelen, de juiste keuzes maken en wat niet aangeboren hersenletsel voor gevolgen kan hebben.
In het nawoord is te lezen dat de auteur in 2014 onverwacht getroffen werd door een herseninfarct. In de vijf weken dat ze in een revalidatiekliniek verbleef viel het haar op hoe jong haar medepatiënten waren. De gedachte dat een beroerte alleen oudere mensen overkomt is volledig achterhaald. Ook heeft ze in de kliniek gezien wat de gevolgen kunnen zijn van NAH, en hoe dit het karakter van iemand kan veranderen.

De boodschap die Kirstin met deze mooie familieroman wil meegeven is: “Gezondheid is een bijzonder goed. Let op jezelf, wees lief op jezelf, pas op jezelf. Geniet van elke dag. Het kan zomaar de laatste zijn.”

Wendy Wenning

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis – Ineke Kraijo en Marlies Verhelst – Illustraties: Marja Meijer – Gottmer – 120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit één ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!