Maakt een oudere man een kans bij een veel jongere vrouw?

29-oktober-2013 | Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie

De Bokkensprong. Verliefd op een veel jongere vrouw – Gerard Mulder – Plataan – 143 blz.

De bokkensprongHet blijft de gemoederen altijd bezighouden, een groot leeftijdsverschil tussen twee partners. Gerard Mulder beschrijft heel geestig en met de nodige zelfspot zijn verhouding met een veel jongere vrouw. Hij is ten tijde van het boek zevenenvijftig en Laura is tweeëntwintig jaar jonger. Voor mannen die zo’n verhouding aangaan, kennen we de uitdrukking ‘die ouwe bok lust nog wel een groen blaadje’. Gerard Mulder maakt in dit boek dan ook rare bokkensprongen. Zijn analyse achteraf over zijn eigen gedrag is verhelderend en kan mannen die aan een dergelijke relatie beginnen tot steun zijn.

Laura is een heel mooie vrouw en dat is sowieso een probleem voor elke man, jong of oud. Niet voor niets bestaat de zegswijze ‘een mooie vrouw heb je nooit alleen’. Voor een man die oud, dik en lelijk is – Laura’s woorden – is het dubbel lastig om een vrouw die door bijna elke man begeerd wordt voor zichzelf te behouden. Ware zij wat minder mooi geweest en hadden minder mannen een oogje op Laura laten vallen, dan had er misschien nog een happy end in gezeten. Hoewel ik me afvraag of deze wispelturige vrouw ooit een relatie in stand kan houden.

In het algemeen zitten er voor een jongere vrouw heus wel voordelen aan een relatie met een oudere man. Hij is seksueel ervaren. Hij is wijzer. Hij heeft soms aanzien en macht. Hij is kalmer(kan ook tegen hem werken). Hij heeft vaak manieren, die jongere mannen niet bezitten, zoals een vrouw in een jas helpen, een deur openhouden of een handkus geven.
Helaas zijn er ook nadelen. Als de vrouw nog een kind wil, heeft de oudere man daar dikwijls niet zoveel zin meer in, hij wil rust. De kans op invaliditeit – zij ziet zich al achter de rolstoel lopen – is groter. Ook deelname aan het sociale leven – de jonge vrouw wil nog van alles en de oude man niet – kan wrijvingen veroorzaken. In dit boek ergert Laura zich bijvoorbeeld regelmatig aan de ouderwetse uitdrukkingen die Gerard bezigt en aan zijn uitgebreide uitleg bij een vraag over iets uit het verleden. Ergernis is nooit goed in een relatie.

Voor beiden geldt dat de buitenwereld zijn mening klaar heeft. De oudere man wordt een ‘ouwe snoeperd’ genoemd en de vrouw zal wel een vadercomplex hebben. Ik denk dat in het geval van Laura en Gerard de invloed van de buitenwereld vooral op Laura heel groot is geweest. Telkens werd ze door anderen op voor haar nieuwe aspecten van de relatie gewezen, waarover ze ging nadenken. Die aspecten waren nooit positief. Dus na verloop van tijd ontstond er bij haar een negatief beeld van de relatie. Gerard ziet het einde ervan naderen, maar staat er machteloos tegenover.

Is het leven van een oudere man met een jongere vrouw tot mislukken gedoemd? Nee, vindt Mulder.
“Iedereen kent bovendien uit eigen ervaring talloze voorbeelden van mislukte relaties tussen mensen met een veel kleiner leeftijdsverschil. Leeftijd als afzonderlijke factor is niet doorslaggevend voor slagen of falen. Wel brengt een groot leeftijdsverschil bepaalde problemen mee. Maar die zijn te overwinnen.”

De conclusie na het lezen van dit boek is, dat hoe meer ik over vrouwen lees, des te minder ik van ze begrijp. Zo denkt Mulder op een gegeven moment dat Laura helemaal niet verliefd op hem is, omdat ze hem oud, dik en lelijk vindt. Dit blijkt een misvatting te zijn. Hij wordt er door een vriend op gewezen dat het niet zo belangrijk is wàt de vrouw zegt, maar dàt ze iets zegt. Ja, daar raken wij mannen echt van in de war.
Voor alle mannen die meer willen weten over wat een vrouw beweegt in de liefde is De Bokkensprong een boek dat ik kan aanbevelen. Gerard Mulder heeft zijn ontluisterende ervaring duidelijk, grappig en openhartig opgeschreven.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een boek als een mokerslag

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Het echte leven – Adeline Dieudonné – Vertaling Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen – Atlas Contact – 206 blz. Al zeker tien prijzen won de Waalse Adeline Dieudonné met haar romandebuut Het echte leven.…

Boek van de week archief

11-september-2019 | Lees verder | Reageer!