Maatschappelijke thriller over agressie door medicijngebruik

28-augustus-2015 | Categorie: Thrillers & Spanning

Bloedspoor – Herman Vemde – Ellessy Crime – 328 blz.

vemde%20bloedspoorHerman Vemde (1939, Apeldoorn) is een laatbloeier. Pas na zijn werkzame leven in een marketingteam bij Philips is hij begonnen met het schrijven van thrillers. Vemde staat bekend om zijn actiescènes, maatschappelijke thema’s en vlotte schrijfstijl. Met zijn debuut Basuko in 2001 won hij de Schaduwprijs. Deze ingrediënten komen ook terug in Bloedspoor.

Het verhaal van Bloedspoor: Als de altijd zo beheerste Paul Damen een tasjesrover in elkaar heeft geslagen vraagt hij zich af of zijn agressieve gedrag te maken kan hebben met het recent op de markt toegelaten medicijn dat hij slikt tegen nachtmerries en herbelevingen. Zijn arts ontkent, maar licht wel het betreffende farmaceutische bedrijf in.

Daar is in een van de vele testen één rat gevonden die agressief gedrag vertoonde na behandeling met het medicijn. Deze rat bleek een zeldzaam enzym in het bloed te hebben en omdat het zo zeldzaam is, is de mogelijk fatale bijwerking niet verder onderzocht en niet vermeld in de testrapporten. Als Damen mishandeling ten laste wordt gelegd en een rechtszaak onvermijdelijk wordt, is het voor de producent van het medicijn van levensbelang om erachter te komen of de patiënt dit zeldzame enzym in zijn bloed heeft. Maar hoe kan dat zonder argwaan te wekken?

Bloedspoor is een maatschappelijke thriller: het verhaal is gebaseerd op echte misstanden in de farmaceutische industrie. Dit maakt het boek actueel, geloofwaardig en vooral boeiend. Ondanks dat de medicatie van Paul niet echt bestaat, hebben er wel degelijk rechtszaken gespeeld waarbij gekeken werd of medicijnen een invloed hebben gehad op menselijk gedrag.

Het boek heeft een niet geheel verrassend verloop, wat betreft de rechtszaak en de acties die Paul en zijn advocaat ondernemen. Maar aan het einde heeft Vemde toch nog een onverwachte ontknoping in petto voor de lezer.

Helaas is Bloedspoor niet geheel foutloos afgeleverd. De vele spatiefouten zijn wel vervelend, en op een bepaald punt zijn de schrijver en uitgeverij zelfs vergeten een stukje Track Changes te verwijderen. Dit mag echter de pret niet drukken. Als je over dergelijke vergissingen heen kunt lezen, is Bloedspoor een aanrader voor iedereen die het onderwerp interessant vindt. Vemde is verder een goede schrijver en heeft met Bloedspoor een prima boek neergezet.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk