Magie van de bovenste plank

28-oktober-2019 | Categorie: Prentenboek

Middag – Rébecca Dautremer – Vertaling Edward van de Vendel – Davidsfonds/Infodok – 212 blz.

In 2012 kwam er een waanzinnig mooi uitsnedeboek van Dautremer uit, Rébecca’s kleine theater, waarin de kunstenares diverse personages uit haar eerdere werk een rol gaf. Nu is er Middag, een boek dat op dezelfde magische manier vormgegeven is.
In dit boekkunstwerk is konijn Jacominus, een personage uit Dautremers De rijke uren van Jacominus Ghainsborough de ik-figuur.

Hij heeft een belangrijke afspraak, om twaalf uur ’s middags, bij het schip waarop hij zal vertrekken. Pas op de laatste pagina zien met wie hij deze afspraak heeft: konijn Douce. Vanaf de eerste pagina ziet Jacominus haar in gedachten de wandeling door de stad maken, op weg naar de haven, op weg naar hem. Deze wandeling laat Dautremer ons via schitterende, via laser uitgesneden papieren kunststukjes zien. Net als in Rébecca’s kleine theater zien we prieeltjes en hekken met de dunste spijlen, bomen, struiken, bloemen, gebouwen, dierpersonages – allemaal even verfijnd getekend en uitgesneden, allemaal even prachtig van kleur. Er komen tal van plekken en scènes voorbij: een kermis, winkels, kraampjes op straat, voertuigen, een keur aan personages. Totdat de haven in zicht komt, en de kade en het schip.

De Franse titel van het boek is Midi pile (klokslag twaalf), maar al wie er komt opdagen: niet Douce. Net op het moment dat Jacominus vreest de afspraak mis te lopen, is Douce daar, om 12.05. De kapitein geeft ze één minuut om afscheid te nemen. De allerlaatste pagina is ingeruimd voor een paar brieven van Jacominus aan Douce. Brieven vol liefde, vanuit de Canarische eilanden, de Golf van Guinee, Ponte Noire – namen die tot de verbeelding spreken.

Hoewel we de vertaling van Dautremers boeken prima aan Edward van de Vendel kunnen overlaten, maakte het verhaal zelf – een of twee regels tekst per pagina – niet de grootste indruk op mij. Het is een mooi en lief verhaal om (voor) te lezen, maar het gaat toch met name om het beeldverhaal. Middag is een boek om oeverloos doorheen te bladeren en je telkens weer aan te vergapen. Dit brengt me op de kwestie dat met woorden alleen dit juweel van een boek nauwelijks goed te bespreken valt. Bekijk dus vooral dit fraaie filmpje over de Franse uitgave. Ik wil wedden dat je daar meteen van begint te watertanden en de Nederlandse editie van dit betoverende boek bovenaan je verlanglijstje zet.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk