Malou van de mussen: historisch verantwoorde jeugdroman

26-juli-2013 | Categorie: Historische roman, Jeugdboeken

Malou van de mussen – Noëlla Elpers – Van Goor – 227 blz.

Malou van de mussenWe leren Malou, haar moeder en haar stiefvader kennen als Malou acht jaar is. Met haar ouders verhuist ze naar een arm deel van Antwerpen. Haar stiefvader is net uit de gevangenis ontslagen en het geld is op. Ze huren een kamer op de eerste verdieping van een huis waar al een gezin woont. Stiefvader Vake is vaak dronken en dan mishandelt hij Maria, zijn vrouw. Tot de dag dat Malou ook klappen krijgt. Zodra de stiefvader de volgende ochtend naar zijn werk gaat, pakt Maria hun spullen en vertrekt met haar dochter. Ze wil terug naar Roosendaal waar ze is op gegroeid.

Maria is een bijzondere vrouw. Ze is mooi en kan lezen en schrijven. Daarnaast weet ze veel over kruiden, omdat haar vader barbier-chirurgijn in Roosendaal was. Bovendien is ze een opvallende verschijning; vanwege de kleur van haar haar wordt ze Maria Goudsbloem genoemd. Op haar 18de werd ze tot Stedenmaagd van Antwerpen verkozen door de heer van Rockox, die destijds de jongste schepen was.

Malou en haar moeder lopen ’s nachts, omdat het overdag te gevaarlijk is. Het verhaal speelt zich af in de 17de eeuw tijdens de godsdienstoorlog tussen protestanten en rooms-katholieken. Na nachten van doorlopen komen ze bij een oud vrouwtje dat zich over hen ontfermt. Ze heet Kato, wordt Kromme Too genoemd, en is vroedvrouw. Ze weet ook veel over kruiden en ze wil graag al haar kennis aan Maria doorgeven, zodat die haar op kan volgen.

Het worden jaren dat Maria en Malou gelukkig zijn. Als Kato komt te overlijden, neemt Maria de praktijk over. Malou helpt haar moeder bij het zoeken naar kruiden. Ze kunnen het goed vinden met de molenaar en diens zoon Hendrik. Als ze weer eens naar Roosendaal zijn geweest en ze bij het huis van de heer van Rockox langslopen, wil Malou weten wie die man is. Ook vraagt ze weer naar haar vader. Maria schrikt ervan maar beantwoordt alle vragen. Ze vertelt dat ze na het overlijden van haar vader alleen thuis woonde. Op een avond werd er aangebeld, ze deed de deur open en een gemaskerde man overweldigde en verkrachtte haar.

Sinds Maria dit weet, kijkt ze met andere ogen naar haar moeder, naar mannen, en naar de wereld om haar heen. Ook haar relatie met Hendrik, die haar adoreert, verandert. De protestante Pieter, van goede komaf, zorgt voor een ommekeer in haar leven. Pieter slaat Hendrik in een gevecht neer. Pas na vier dagen komt Hendrik bij, maar hij zal nooit meer de oude worden. Malou beschouwt hem als haar kleine broertje op wie ze past. “Ik kijk naar hem en besef dat Hendrik leeft, maar toch afwezig is. Zijn lichaam is achtergebleven als een leeg slakkenhuis.”

Op een dag komt er een onbekende man het erf op wankelen. Hij smeekt om de genezeres die hier zou wonen. Maria brengt hem meteen naar de dokter omdat ze ziet hoe ziek de man is. Hij blijkt de pest te hebben. Er volgt weer een ommekeer in het leven van Malou. Uiteindelijk belandt ze in het huis van de burgemeester, de heer van Rockox, de man die haar moeder als Stedenmaagd aanwees. Ze wordt er jongste ‘maartje’(dienstmeid). Hoewel ze in Antwerpen is opgegroeid, is haar leven nu totaal anders. Ze leert nieuwe mensen kennen maar tegelijk komt er iemand uit haar verleden terug. Ze ontwikkelt zich tot een mooie jonge vrouw, een feit dat ook de heer en de vrouwe van Rockox niet ontgaat.

Malou van de mussen is een goed onderbouwde historische jeugdroman. De betekenis van verouderde woorden staat achterin vermeld evenals namen en gebeurtenissen uit die tijd. Voor degene die zich voor de feitelijke geschiedenis interesseert, is het boek zeker de moeite waard. Al komen er spannende gebeurtenissen in voor, echt spannend beschreven is het nergens. Het is duidelijk dat de schrijfster een historisch verantwoord boek belangrijker vond dan een boek dat je niet los kunt laten. Als je wilt weten hoe het leven in de 17de eeuw was dan is het boek een goede keus.

Malou van de mussen is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2013.

Hanneke de Jong

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een boek dat een leven lang meegaat

Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken

Jij en ik en alle andere kinderen – Bart Moeyaert – illustraties Rotraut Susanne Berner, Gerda Dendooven e.a. – Querido – 487 blz. In een interview in De Tijd (31 december 2019) noemt Bart Moeyaert…

Boek van de week archief

17-januari-2020 | Lees verder | Reageer!