Zijn mannen leuke huisdieren?

Het houden van mannen, veldgids in de praktijk – Myrthe van der Meer – The house of Books – 218 blz.

Myrthe van der Meer(1983) is bekend van haar boeken PAAZ en UP, autobiografische bestsellers over haar verblijf op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Ze schreef ook nog twee minder bekend geworden kinderboeken Pien en de spoken en Pien en de weerwolf. Ze onderzoekt in dit boek hoe je een man moet houden. Ze vergelijkt de man hierin graag met twee andere huisdieren die veel worden gehouden, namelijk de hond en de kat. Zoals dat in een boek over de houden van huisdieren gaat, zo pakt zij het ook aan. Er zijn zeven overzichtelijke hoofdstukken waarin het houden van de man in al zijn facetten wordt beschreven. In het eerste hoofdstuk: De aanschaf, gaat ze in op een aantal kenmerken, zoals de bouw, karakter, levensduur, beweging, gezondheid, kleur, vacht, rui, vruchtbaarheid, voortplanting, voeding, huisvesting, aandacht, training, sociale aanleg en allergie.

Over het karakter van de man zegt ze: “Varieert, maar over het algemeen stabiel, sociaal en goedgehumeurd.”
Ik ken toch heel wat mannen die instabiel, asociaal en mopperig zijn, ook al lijken ze bij aanschaf het tegenovergestelde te zijn. Uitkijken dus met de aanschaf. Ga vooral wat inlichtingen inwinnen uit zijn omgeving. Voor je het weet heb je een miskoop en dat geeft veel rompslomp. In hoofdstuk twee wordt de bouw behandeld. “De bouw van de man is simpel: hij heeft vier ledematen, enkele geslachtsdelen en een hoofd. Eenvoudig maar functioneel. Het voldoet. Dus dit is vrij kort.”
In principe klopt de omschrijving, maar uiteraard zit er nogal wat variatie in die bouw. Een dikke buik duidt op een minder goede gezondheid, dus ook hier is het oppassen geblazen. Kies liever voor een slanke en gespierde man, dan is de kans op een gezond exemplaar veel groter.

De volgende vijf hoofdstukken gaan over Voeding en Verzorging, Huisvesting, Natuurlijk gedrag, Training en Voortplanting.
Over de mogelijkheid om een man te trainen zegt van der Meer:
“Kan de man ook getraind worden? Hoewel er ook partners bestaan die in staat zijn om decennia lang met dezelfde man te leven zonder zich dit af te vragen, lijkt volgens de glossy magazines haast niets belangrijkers te zijn dan de trainbaarheid als het om het houden van mannen gaat. Het ietwat laatdunkende antwoord is over het algemeen ‘nee’. Mannen zouden net katten zijn; ze leren niet, of alleen wat ze willen leren. Misschien zit het probleem echter niet in de man, maar degene die de vraag stelt. Is elke potentiële partner wel in staat om een man te trainen? En nog belangrijker: is training wel altijd de juiste keuze, of kan men ook van een man leren?’’
Elk hoofdstuk bevat ook een persoonlijk stukje over Myrthe en de man die zij ooit aanschafte. In het hoofdstuk training gaat het over de wc-bril. Waar de twee nog wel eens onenigheid over hebben. Mannen willen maar niet leren om bril omlaag te zetten als ze geplast hebben. De man is goed te trainen in het zittend plassen, dan kan de bril altijd omlaag blijven.

De conclusie aan het eind van het boek is hoopgevend.
Het houden van mannen pleit dan ook niet voor een verbetering van de man, maar juist voor een herwaardering van de man. De perfecte man bestaat niet, maar met een kat kan men ook niet praten en toch kan men daar een zeer bevredigende relatie mee opbouwen.”
De conclusie van deze man over dit boek: Het is leerzaam, bevat veel humoristische stukjes, vooral de persoonlijke over Myrthe en het door haar aangeschafte exemplaar. Ik raad iedereen aan die een man wil aanschaffen, alleenstaande vrouwen en mannen, eerst dit boek grondig te lezen om eventuele miskopen uit te sluiten. Maar ook na het lezen van dit boek, kun je een verkeerde keus maken. Dan is de enige uitweg om hem met een koffertje buiten de deur te zetten en hem te laten vertrekken naar zijn fokkers, of als die niet meer leven, naar een hotel of logement. Hopelijk komt het nooit zover. Dan kun je een leven lang genieten van een fijne kameraad.
Het wachten is nu op de man die een boek gaat schrijven dat heet: Het houden van vrouwen. Ik kan nu al voorspellen dat dit boek, door de complexiteit van de vrouw, twee keer zo dik zal worden. Ik denk overigens dat veel mannen behoefte hebben aan zo’n boek. Wie waagt zich eraan?

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk