Mary Poppins in buurmanvorm

5-december-2016 | Categorie: Kinderboeken

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre – Marte Jongbloed – Illustraties van Iris Boter – Luitingh – Sijthoff – 271 blz.

de-niet-zo-rampz-av-van-herreHerres vader is een paar jaar geleden verdwenen tijdens een expeditie op de Noordpool. Herres moeder is doodsbang dat ze Herre ook kwijtraakt. Daarom mag hij niet naar zwemfeestjes, door het verkeer fietsen of touwklimmen tijdens de gymles. Op een dag komt er een nieuwe buurman naast Herre wonen, meneer Teunissen. Elke keer als hij met hem op stap gaat, komt Herre in gevaarlijke situaties terecht. Zijn moeder mag daar natuurlijk niets van weten. Maar hoelang blijft dat nog goed gaan? En wie is die meneer Teunissen eigenlijk?

Op die laatste vraag kan ik makkelijk antwoord geven: meneer Teunissen is een Mary Poppins in buurmanvorm. Hij gaat daar wonen waar kinderen hem het hardst nodig hebben en verlaat hen wanneer ze hun levens weer op orde hebben. Zo’n buurman kan ieder kind wel gebruiken, maar Herre heeft het duwtje in de rug net een beetje meer nodig.

Herre mag namelijk helemaal niks. Maar gelukkig weet meneer Teunissen Herres moeder steeds weer te overtuigen dat Herre overal mee naartoe mag. Maar natuurlijk gaan die tripjes niet zoals ze zijn moeder vertellen. Ze gaan niet naar een tuincentrum, maar redden een compleet huizenblok en de inwoners. Ze gaan niet zomaar vulpenneninkt kopen, maar helpen het kostschoolmeisje Mint tegen de boze oom Joris. Herre verstopt zelfs Mint in zijn schuurtje en probeert haar geheim te houden voor zijn moeder. Geen makkelijke opgave. Herre en meneer Theunissen beleven op zich geen hele bijzondere, magische avonturen, maar voor Herre zijn ze wel heel speciaal, en een tikkeltje gevaarlijk…

Dankzij buurman Teunissen krijgt Herre eindelijk een beetje een spannend leven. Een leven waar hij zo lang naar heeft verlangd. Dat is natuurlijk al mooi om te lezen. En gelukkig schrijft auteur Marte Jongbloed ook nog eens lekker vlot. Je leest met hetzelfde gemak nog een hoofdstukje extra. Vooral Herres moeder Silke is erg leuk, zij geeft het verhaal net een klein beetje extra humor, met haar voorzichtigheid en bezorgdheid.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk