Meerdere moorden in Bødo

23-augustus-2023 | Categorie: Thrillers & Spanning

Iselin was bijna thuis – Ørjan Karlsson – Vertaling: Neeltje Wiersma – Marmer – 348 blz.

Ørjan Karlsson heeft zo’n twintig sciencefiction en misdaadromans op zijn naam staan. Hij is geboren en getogen in Bødo, een Noorse stad ten noorden van de poolcirkel. Nu komt hij met het eerste deel van een politieserie die zich voornamelijk in Bødo afspeelt. Inspecteur Jakob Weber heeft een half jaar geleden zijn vrouw Lise verloren aan kanker. Om zijn verdriet na haar overlijden op afstand te houden, werkt hij ’s nachts aan een oude zaak van die negenentwintig jaar onopgelost is gebleven. Het gaat om de dood van het Oekraïense meisje Galyna Ivanova. Ze is levenloos in een oude bunker gevonden en alles wijst erop dat ze zelfmoord heeft gepleegd, maar vreemd letsel aan haar hals en tekenen van marteling maken dat toch onwaarschijnlijk. De zaak is nooit opgelost, omdat er geen aanknopingspunten waren, geen getuigen, geen sporen, geen plaats delict.

Dan krijgt Jakob Weber een nieuwe collega, de jonge rechercheur Noora Yun Sande uit Oslo. Jakob heeft zo zijn twijfels over haar. Waarom verruilt een jonge ambitieuze vrouw die deel uitmaakte van het prestigieuze Kripos team voor het veel minder spannende Bødo? Waarom heeft ze een oude Nokia waarop ze berichten ontvangt van een man voor wie ze bang lijkt te zijn?

Veel tijd om daarover na te denken hebben Jakob en zijn collega’s Armann en Fine niet als er een melding binnenkomt van de vermissing van Iselin Hanssen die na een hardlooptraining niet thuiskomt. Iselin wil toegelaten worden tot de politieacademie en heeft juist een uitnodiging voor een conditietest gekregen. Maar waarom weet haar vader, met wie ze een hele goede band mee heeft, daar niets vanaf? Al snel valt de verdenking op haar vriend Casper, zoon van een van de rijkste mannen van het eiland. Hij heeft een vaag alibi en volgens Iselin’s beste vriendin Mona had Iselin de verkering verbroken, en had ze inmiddels een nieuwe vriend waarmee ze onlangs een weekend naar Oslo is geweest.

Het lijkt een simpele zaak maar dan verdwijnt van het nabijgelegen eiland Røst de beroemde influencer Marte Mois eveneens tijdens het joggen. De gelijkenis tussen beide verdwijningen is groot en de rechercheurs Armann en Noora vertrekken naar het eiland om de enige politieman op het eiland, Thorsen, te assisteren. Het verhaal wordt uit verschillende perspectieven verteld; Jakob, Noora, de dader en Peder Skarvheim. De laatste is inwoner van Røst en wordt daar een beetje gezien als de dorpsgek. Hij woont alleen met zijn oude moeder die bedlegerig is, en hij is groot bewonderaar van Marte Mois. Heeft hij soms iets te maken met haar verdwijning?

Enige punten van kritiek; een kaartje van noordelijk Noorwegen voor in het boek zou prettig zijn.  Soms is niet altijd duidelijk wat sommige woorden betekenen, zoals Lensmann, Strasak, en Sjark.

Eindconclusie: Karlsson weet de spanning uitstekend op te bouwen en houdt de vaart erin. De karakters zijn goed uitgewerkt, mede dankzij het wisselende perspectief. Langzaam ontrolt zich het geheim dat Noora bij zich draagt en komen er andere duistere zaken aan het licht. Het slot is zeer verrassend en tot vrijwel de laatste pagina blijft het gissen naar wie de dader is, of zijn het er wellicht meerdere? Er blijven wat losse draadjes waardoor duidelijk is dat er meerdere delen over Jakob Weber en zijn collega’s zullen volgen. Daar kijk ik zeker naar uit, ik heb genoten van dit spannende en goed geschreven eerste deel.

Nelleke Feller

Pin It

Laat een reactie achter

Voordat je een reactie kunt plaatsen dien je de volgende vraag te beantwoorden: *

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek