Meeslepende verhalen van een roofvogelkenner

3-augustus-2012 | Categorie: Boek van de week, Dieren & Natuur

Mijn roofvogels – Rob Bijlsma – Atlas Contact – 415 blz.

Rob Bijlsma is al decennia lang een begrip onder vogelaars. Een onvermoeibare veldwerker en een productief schrijver.
In dit boek doet deze bevlogen ornitholoog verslag van zijn bevindingen en ervaringen met roofvogels, na tientallen jaren intensief veldwerk in binnen- en buitenland.
Een voorbeeld van zijn werkmethode: om het verband te bestuderen tussen de dichtheid van bosmuizen en het broedsucces van buizerds
houdt hij al meer dan 20 jaar iedere maand het aantal muizenholletjes bij in een aantal vaste proefvlakken. Deze manier van werken gedurende meer dan 50 jaar heeft een uitzonderlijke veldervaring opgeleverd die hij combineert met een fenomenale kennis van de literatuur.

In een groot aantal korte, zeer leesbare hoofdstukjes, deelt de schrijver zijn kennis van roofvogels in ons land met een geïnteresseerd publiek.
De schrijver is in zijn boek eerlijk over zichzelf. Zo geeft hij te kennen dat een gezinsleven niet te combineren is met zijn manier van leven en werken, en uit hij zijn afkeer van steden. Zelfs het dorpje Diever, op een kwartiertje fietsen van zijn huis in het bos, is hem soms te druk.

Bijlsma geeft tevens zijn ongezouten mening over zaken betreffende de natuur die hem aan het hart gaan. Zo wordt een weidevogelbeschermer door hem aangeduid als ‘persoon die ervan overtuigd is dat God een vergissing beging toen Hij tijdens de schepping andere diersoorten dan kieviten en grutto’s ontwierp, en die eigenhandig die vergissing wil rechtzetten. En dan in het Fries’.
Een absolute aanrader, dit meeslepend geschreven boek van een gedreven mens.

Dick Huitema

Pin It

1 Reactie

  • Dank voor je enthousiaste recensie Dick! In het programma ‘boeken’ van Wim Brands vertelde Rob Bijlsma ook over dit boek en sprak het mij al aan. Maar nu na jouw recensie ga ik het zeker lezen!

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!