Met de fotocamera de wereld rond

29-juni-2015 | Categorie: Boek van de week, Fotoboek

Het menselijk bestaan – Eddy Posthuma de Boer – Lecturis – 300 blz.

Het menselijk bestaanAl zestig jaar fotografeert Eddy Posthuma de Boer en na al die jaren heeft hij een gigantisch archief opgebouwd. Tijd om een mooi overzicht te maken van zijn oeuvre. De keus heeft hij zelf ter hand genomen. Uit de vele tienduizenden foto’s is dit prachtboek voortgekomen met talloze facetten van het menselijk leven. Posthuma de Boer heeft het thematisch aangepakt van Moeders(geboorte) tot aan De dood. De fotograaf is de hele wereld over gereisd en dus komen per onderwerp talloze landen voorbij en juist dit gevarieerde aanbod geeft een mooi en divers beeld van ons bestaan.

Cees Nooteboom, zelf ook een hartstochtelijk reiziger, schreef een voorwoord. Hij vertelt dat hij een tijdlang met Posthuma de Boer door de wereld is gereisd.
“Iemand die op reis gaat om te schrijven, hoort bij de hunter gatherers, en dat geldt ook voor een fotograaf. Alleen de methode verschilt, het is een andere jacht.”
Wat Nooteboom in woorden heeft proberen te vangen, heeft Posthuma de Boer met beelden gedaan. Bij het geschreven woord moet je zelf de beelden vormen en bij veel foto’s in dit boek voel je de hitte kou, ellende, verdriet en vreugde als vanzelf.
Indringend zijn de beelden van kinderarbeid en de kinderen die les krijgen in schoolgebouwtjes waar wij in het rijke westen nog niet eens onze varkens in zouden onderbrengen. Maar de laatste groep heeft ondanks hun magere onderkomen een betere toekomst voor zich dan de kinderen die stenen stukhakken of die oude batterijen openmaken om de chemicaliën eruit te halen.

Zestien hoofdstukken bevat Het menselijk bestaan, telkens voorafgegaan door een korte inleiding van de fotograaf zelf, en aan het eind een overzicht van de foto’s in klein formaat met een omschrijving van het afgebeelde.
Het boek eindigt zoals gezegd met De dood; van de begrafenis van koningin Wilhelmina in 1962 tot de open doodskist met daarin de te jong gestorven Frans Alers uit 2011. Opvallend ook de doodsportretten van zijn vader en van Simon Vestdijk.
Het menselijk bestaan is een schitterend salontafelboek, met beelden die veel indruk maken. Voor fotoliefhebbers een must om in huis te hebben, want Eddy Posthuma de Boer is een van onze belangrijkste fotografen.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk