Met een bijzondere kat op reis

25-februari-2021 | Categorie: Boek van de week, Dieren & Natuur, Non-fictie, Reisverhalen

Nala’s wereld – Dean Nicholson – Vertaling: Hilke Makkink – Boekerij – 288 blz.

Een boek over een poes en zijn baasje is dat alleen leuk voor kattenliefhebbers? Nee, voor alle (huis)dierenliefhebbers en ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in reisverhalen. Veel nieuws te ontdekken op deze aarde is er niet in de zin van nieuwe gebieden en vreemde volkeren, maar persoonlijke reisavonturen met bijzondere gebeurtenissen zijn een goede vervanger van de ontdekkingsreisverhalen van vroeger. Mensen, vooral mannen, trokken er toen op uit met schepen, koetsen en kamelen om voor hen en voor ons onbekende streken vast te leggen in woord en beeld. Hetzelfde doet deze moderne wereldreiziger, Dean Nicholson, op zijn fiets. Nu natuurlijk op sociale media, want hij is voorzien van een mobiele telefoon, een camera en een drone.

Oorspronkelijk vertrekt Dean samen met zijn vriend Ricky vanuit Dunbar in Schotland om door Europa en misschien nog verder te fietsen. Ze hebben Mexico in gedachten. Voor vertrek werken ze zich maandenlang een slag in de rondte om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om het een paar maanden op het vasteland van Europa uit te houden. Dean pakt het professioneler aan dan Ricky. Hij koopt een dure toerfiets van tweeduizend pond, omdat hij wel inziet dat tijdens zo’n tocht het materiaal het zwaar te verduren zal krijgen. Ricky is wat makkelijker van karakter. Hij neemt genoegen met de oude fiets van Dean en laat die wat opknappen. Je zou zeggen dat zo’n geplande reis op de fiets heel wat van een lichaam zal vergen, maar de jongens hebben geen zin om alle geneugten des levens te laten schieten en gaan zich nogal eens te buiten aan alcoholische consumpties.

Ze vertrekken samen en houden dat vele weken vol, maar op een gegeven moment geeft Ricky er de brui aan en keert terug naar huis. Dean besluit alleen verder te gaan. Hij is bang dat dit de vriendschap met Ricky zal verstoren, maar dat blijkt later reuze mee te vallen. De vriendschap houdt stand. Dean en Ricky hadden geen einddoel, geen punt aan de horizon waar ze per se naar toe wilden. Ze wilden onderweg mensen ontmoeten, liefst bijzondere of interessante om daar een leuke tijd mee door te brengen. Dat valt erg tegen. Twee fietsende bebaarde Schotten hebben geen bijzondere aantrekkingskracht op de mensen die ze tegenkomen. Het blijft bij kortstondige en oppervlakkige contacten. Maar dan, als Dean alleen verder gaat, gebeurt er iets dat zijn leven drastisch zal veranderen.

Op een verlaten bergweg ver van de bewoonde wereld, ergens tussen Montenegro en Bosnië ziet Dean Nicholson een jonge kat van enkele weken oud in de berm tussen wat rotsen en struiken. Het beestje miauwt klaaglijk en Dean voert hem wat pesto – hij heeft geen ander voedsel bij zich. Dean denkt dat het poesje (bleek later) te wild is om te benaderen, maar niets is minder waar. Het is tussen beiden liefde op het eerste gezicht. Het beestje laat zich oppakken en meenemen. Ze zijn vlak bij een grensovergang en Dean is bang dat het diertje ontdekt zal worden en Bosnië niet binnen mag, maar het diertje houdt zich stil in het reistasje dat aan het stuur van de fiets hangt. Ze komen zonder problemen de grens over en in Bosnië gaan ze snel naar een dierenarts die Nala, want zo doopt Dean haar, onderzoekt en de nodige vaccinaties geeft.

Er zijn veel mensen die een bijzondere band hebben met een dier. De verhouding tussen Dean en Nala is uitzonderlijk. Katten laten zich over het algemeen niet vertellen wat ze moeten doen en laten, maar Nala is voor een kat heel meegaand, hoewel ze zich soms wel eens in de problemen brengt door bijvoorbeeld in een veel te hoge boom te klimmen en er dan niet meer uit te durven. Ook Dean gedraagt zich soms behoorlijk onhandig – laat ik het zo maar noemen. Voordat hij Nala ontmoet, springt hij vanaf een brug in een rivier en blesseert zijn knie, die dan ook veel tijd nodig heeft om te herstellen. Maar ja, als zo’n reis vlekkeloos verloopt, valt er ook niet veel over te vertellen.

Wat er allemaal voor spannende dingen gebeuren, moet je zelf maar lezen. Dean heeft het, met behulp van een klein legertje adviseurs en redacteuren, goed opgeschreven. Wat mooi is meegenomen dat je ziet dat Dean ook een geestelijke groei doormaakt, dankzij Nala die hij elke dag moet verzorgen en bezighouden. Nala’s wereld is dus vermakelijke leeskost. Je kunt het ontspannen lezen en wegdromen bij de kat en zijn baasje.

Pieter Feller

Dean en Nala zijn te volgen op diverse sociale media:

www.1bike1world.com Instagram: @1bike1world FaceBook: /1bike1world en Twitter: @1bike1world_

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk