Met kinderen praten over de dood

25-mei-2020 | Categorie: Kinderboeken

Dag opa Henk – Monica Maas – De Vier Windstreken – 29 blz.

Opa Henk is ziek, heel erg ziek.
Zijn kleindochters Ella en Cato willen met hem spelen.
Net als altijd.
Maar dat kan niet meer. Nooit meer.

Dag opa Henk heeft een duidelijke achtergrond. Opa Henk was de man van Monica Maas, de maakster van dit boek. Ella en Cato zijn echt hun kleindochters.

Opa Henk had een hersentumor toen de meisjes 2 en 4 jaar oud waren, toen zij dit verlies meemaakten en het moesten verwerken. Na het overlijden van hun opa maakte Monica Maas dit prentenboekje. Deels ter verwerking voor zichzelf, deels als documentatie voor Ella en Cato, maar ook om jou te helpen om met je kind te praten over de dood. De dood is voor veel mensen een zwaar onderwerp, maar het is nog lastiger als er kleine kinderen bij zijn betrokken. Dit boekje kan je daarbij helpen.

De indeling van de pagina’s van Dag opa Henk past goed bij het verhaal. De zieke opa zit voor een grijze achtergrond, heeft een gebogen hoofd, en wordt omringd door verdrietige huisdieren en kleinkinderen. De tekst op de andere pagina staat op en stemmig witte bladzijde. De herinneringen zijn vrolijk en kleurrijk. De grijze lijnentekeningen op de tekstpagina geven al een beetje de indruk dat de mooie herinnering vervaagt. Zodra we weer in het heden komen, en opa is overleden, zijn de tekst-bladzijden weer helemaal wit. Het is klaar. Opa is er niet meer.

Auteur en illustrator Monica Maas lijkt over al die details goed te hebben nagedacht. Het is zelfs zo dat alle herinneringen op de linker pagina zijn en de huidige gebeurtenissen op de rechter. Dat zijn natuurlijk details waar de doelgroep van 3- tot 5-jarigen niet zo bij stilstaat. Zij hebben vooral een vader of moeder nodig die Dag opa Henk kan gebruiken om hen te helpen een groot verlies te verwerken.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk