Middenin de realiteit

14-mei-2015 | Categorie: Jeugdboeken

#Selfie – Caja Cazemier – Ploegsma – 182 blz.

SelfieMirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Tot zover een herkenbaar verhaal over een puberaal meisje, zoals er zo velen zijn. Maar dan ontmoet Mirte een wat oudere jongen die haar ‘een mooie vrouw’ vindt en voelt ze zich eindelijk begrepen en serieus genomen. Snapchat wordt appen en al snel zitten ze op Skype. Ze voelt zich super gelukkig, maar ze gaat twijfelen als hij meer bloot wil zien…

Cazemier heeft een hele goede keuze gemaakt door het boek vanuit ik-perspectief te schrijven. Daardoor ben je het bijna zelf die de gebeurtenissen meemaakt. Het is zo realistisch en van deze tijd, dat het echt indruk maakt. Wat Mirte overkomt, kan ieder pubermeisje gebeuren. Onzekerheid, onbegrip tussen kind en ouder en vriendinnen met vriendjes zijn factoren die een stap tot schijnbaar onschuldige internetrelatie vergemakkelijken.

Caja Cazemier schreef eerder het boek Vamp, met een vergelijkbaar thema. In plaats van een nieuwe herdruk koos de schrijfster er bewust voor om een nieuw verhaal te schrijven. Vamp was namelijk, net als dit boek, geen tijdloos boek. Het leven met internet en telefoons is nogal veranderd sinds 2007 en daarmee grooming ook.

Grooming is het via internet contact leggen met kinderen door een pedofiel. Het uiteindelijke doel is het mogelijk maken van seksueel contact. Twan legt contact met Mirte. Hij is begripvol als zij klaagt over ouders of vriendinnen en benadrukt steeds dat hij haar zo mooi vindt. En zo glijdt Mirte steeds verder af naar afhankelijkheid van Twan. Soms twijfelt ze. Klopt dit wel? Is het wel goed wat ik doe? Maar Twan overtuigt haar steeds weer, tot het moment daar is dat hij moet gaan dreigen. Hij heeft foto’s van haar lichaamsdelen en zal ze online zetten als zij niet doet wat hij zegt. Het is de schrijfster gelukt om de angst en wanhoop van Mirte te laten voelen bij de lezer. Heel knap!

Dit boek zou verplichte kost in de brugklas moeten zijn. Ontzettend indrukwekkend boek, zonder shockerende scènes.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek