Minstens gelijkwaardig aan the Hunger Games

26-april-2014 | Categorie: Fantasy & Science Fiction, Young Adult

Divergent: Inwijding (filmeditie) – Veronica Roth – Van Goor – 248 blz.

divergentVeronica Roth is een Amerikaanse schrijfster die pas 22 jaar oud was toen haar bestseller Divergent in Amerika werd uigegeven. Roth is de dochter van een Poolse moeder, een kunstenares, en een Duitse vader. Ze studeerde af in creatief schrijven aan de Northwestern University en woont in de buurt van Chicago. Ze is internationaal bekend als auteur van de Divergent-triologie met de titels Divergent(Inwijding), Insurgent (Opstand) en Allegiant (Samensmelting). Het eerste deel van de serie is verfilmd en draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen. Voor deze recensie heb ik dan ook de filmeditie van het boek gelezen.

Divergent, of zoals het boek in Nederlands heet Inwijding, speelt zich af in een futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Beatrice is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij voor de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice bekent dit dat zij een keuze moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

“Eén beslissing bepaalt je vrienden.
Eén beslissing bepaalt je normen en waarden.
Eén beslissing bepaalt waar je staat – voor altijd.”

De onderverdeling in facties waarin je belangrijkste eigenschap centraal staat, is ooit opgericht met de beste bedoelingen. Maar dit kan ook problemen opleveren. Geen enkel systeem is perfect, hoe goed het ook uitgedacht is.

“Hij hoeft niet verder te vertellen. Ik begrijpt wat hij bedoelt. Misschien is Onverschrokkenheid ooit met de goede bedoelingen opgericht, met de juiste idealen en de juiste doelstellingen. Maar die is men ondertussen allang uit het oog verloren. En dat geldt ook voor Eruditie, besef ik. Heel lang geleden leefde Eruditie kennis en vindingrijkheid na om goede dingen mee te bewerkstelligen. Nu streven ze kennis en vindingrijkheid na met hebzucht in hun hart. In vraag me af om de andere facties met hetzelfde probleem worstelen. Ik heb er nooit over nagedacht.”

Zowel op internet als in de trailer van de film op televisie wordt er een vergelijking gemaakt met the Hunger Games van Suzanne Collins. Ik zie de overeenkomsten wel: een stoere tienermeid moet zich in een futuristisch Amerika zien te redden in een wereld die niet meer is zoals wij het kennen. Maar vanzelfsprekend is Divergent een geheel eigen verhaal. In het begin zie je de overeenkomsten, maar na een aantal hoofdstukken verdwijnt de vergelijking helemaal en leef je volledig mee met Tris, zoals Beatrice zich vanaf de factieverhuizing noemt. Als lezer word je al vrij snel meegezogen in als Tris’ angsten, maar ook in haar verlangens. Wat betreft het laatste, de spanningen tussen Tris en Four, overtreft Roth haar collega Collins.

Het is een cliché, maar gezien in de inhoud van het boek moet ik het toch zeggen: Divergent leest als een trein, een trein waarvan ik hoop nooit op of af te moeten springen. Ik zat even niet op te letten en het was ineens drie uren later. Ik wil zeker de volgende delen van de trilogie lezen, en als ik er aan toe kom, ga ik ook zeker binnenkort naar de bioscoop.

Felice Beekhuis

Pin It

4 Reacties

  • […] OP! Deze recensie verraadt een deel van het plot van : Divergent Inwijding en Divergent2: Opstand, de eerste delen van de […]

  • […] OP! De recensie verraadt een deel van het plot van Divergent: Inwijding, het eerste deel van de Divergent-serie. Veronica Roth is een Amerikaanse schrijfster die pas 22 […]

  • Inmiddels heb ik ook de film ‘Divergent’ gezien in de bioscoop. Van films heb ik weinig verstand, maar ik kan hier nog wel mijn mening geven voor geïnteresseerden. De film is goed, met spectaculaire (en waarschijnlijk dure) settings en effecten. Ik heb zo hier en daar belangrijke stukken van het verhaal gemist, stukken die wel in het boek te lezen zijn. De film is leuk, zeker een aanrader voor een zaterdagavond met vrienden of je vriend/vriendin, maar het boek is natuurlijk tien keer beter!

  • Ga het na lezen van deze recensie zeker de serie lezen !

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk