Modderspringen op school

25-september-2014 | Categorie: Prentenboek

De smoezels gaan naar school – Erhard Dietl – De vier windstreken – 14 blz.

smoezels gaan naar schoolDe Smoezels gaan naar school is alweer het vierde boek over deze smoezelige wezentjes die het liefst lekker in de modder rollen, nooit hun tanden poetsen, gek zijn op afval , supersterk zijn en wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad.

In dit deel gaan de Smoezelkinderen voor het eerst naar school. Net als alle andere kinderen gaan ze kleuren, zingen en spelen, maar wel op hun eigen manier. Het allermeest verheugen ze zich op de pauze, want ze hebben in een roestig blikje een stukje smeertaart meegenomen. De juf moet weg en oma Smoezel wordt de invaljuf. Dan kan de dag niet meer stuk en gaat het allemaal net even anders.

Op de eerste pagina wordt door middel van een tekening uitgelegd hoe een Smoezel er uitziet en wat hij kan en lekker of vies vind. Een leuke manier om met het verhaal te beginnen en op de kleuterleeftijd zal het zeer aanspreken als het over vies of stinkend gaat.
De platen in het boek zijn kleurrijk en druk, er gebeurd van alles op wat heel uitnodigend is om dingen op te zoeken en er meer bij te verzinnen. Het taalgebruik is eenvoudig en soms grappig door woorden als:potverdriekikkerbillenscheet! en de Smoezels zijn best ondeugend wat bij kleuters tot de verbeelding zal spreken.

Ook is het leuk om voor te lezen en de figuren uit het boek aparte stemmetjes mee te geven.
Als de kinderen in het boek in de modder spelen zingen ze het baggerlied. Achterin het boek staat dit lied nogmaals maar dan met notenbalk afgedrukt, een leuk extraatje. Kortom het boek is uitnodigend om het niet alleen bij het voorlezen te laten maar er een klein feestje van te maken.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk