Moderne hekserij

23-augustus-2018 | Categorie: Young Adult

Hazels pentakel. Heksenspiegel dl. 1 – Marte Jongbloed – Luitingh – Sijthoff – 238 blz.

Marte Jongbloed dochter van twee journalisten (Amsterdam, 9 april 1970) schrijft jeugdboeken. Ze studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht als docent drama/regisseur. Op veertigjarige leeftijd studeerde zij (cum laude) af als basischoolleerkracht aan de Pabo Inholland in Den Haag. Ook heeft ze gewerkt als actrice en regisseuse bij diverse gezelschappen. Samen met haar man (voor zijn werk) en drie kinderen verbleef ze enige jaren in Jemen, waar ze nog lesgaf aan de internationale school in Sanaa. Vóór haar jeugdboeken schreef Marte al voor het toneel. De avonturen van Herre voor de jongere jeugd bleken in 2017 haar doorbraak, waarvoor ze zowel voor deel een als deel twee de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury ontving. Deze herfst verschijnt deel drie. Hazels pentakel is het eerste deel van de Heksenspiegel. Er zullen er nog twee volgen.

Hazel loopt van huis weg. De agressieve oom wordt haar teveel. Zij heeft beide ouders verloren bij een auto-ongeluk, waarbij zij zelf haar geheugen verloor. De ouders zijn al gecremeerd voor Hazel uit haar coma ontwaakt en ze heeft dus geen afscheid kunnen nemen. Zij sluit zich, nogal naïef, aan bij een groepje mensen (de coven) in lange gewaden. De eerste van wie we de naam horen is Medea. Dan kun je eigenlijk al weten welke kant het op zal gaan. (Medea, de mythologische tovenares die Jason hielp het GuldenVlies te bemachtigen.) Achtereenvolgens blijken de anderen Eda, Melchior, Storm en Isolt te heten. De groep verzorgt Hazel goed. Haar oom stuurt haar een laatste sms’je dat eindigt met R.I.P. Eda biedt haar een soort energieschild aan om haar te beschermen. De benodigdheden moeten gekocht worden. Zo leert Hazel Prosper kennen, die o.a. boeken verkoopt met de titels “Tarot voor beginners” en “Dromen wijzen de weg”. Eda, die in Hazel een heks herkent, krijgt bijval van Prosper die haar “heel bijzonder” noemt. Dat is voor nu genoeg. Lees de rest maar zelf; het zal je geen moment berouwen.

Binnen de boeken die er verschijnen voor Young Adults, mag je dit boek toch wel bijzonder noemen. Nu eens geen relatieproblemen of iets dergelijks, maar een boek over moderne hekserij. Marte Jongbloed heeft dit onderwerp uitgebreid onderzocht en het bleek dat dit een van de snelst groeiende spirituele stromingen is. Even op google zoeken en je vindt van alles. In een interview zegt Jongbloed: “Er kleeft iets negatiefs aan het woord. Veel mensen denken gelijk aan een vliegende vrouw op een bezemsteel, terwijl heksen het zelf vaak gebruiken als geuzennaam.” Zij denkt dat de veroordeling in het vroege christendom heeft geleid tot een negatief beeld, dat agressie oproept, zonder kennis te hebben van de realiteit. Dat komt waarschijnlijk omdat er ook zoiets bestaat als zwarte magie. Via internet worden allerlei attributen voor grof geld aangeboden. De schrijfster is zelf lid van een coven geworden (groep mensen die op positieve manier de hekserij benaderen). Daar ligt de grondslag van haar boek, of zoals ze zelf zegt: “Ik zie hekserij dus vooral als een levenswijsheid. Dat kan in kleine dingen zitten, zoals bewust bezig zijn met je energie. Ik geloof dat tieners die het boek lezen daar ook veel aan hebben, want zij ervaren ook steeds meer stress.”. Het boek is dus niet alleen een spannende roman, maar draagt ook veel kennis over.

Gezien het onderwerp zou ik het boek niet aanraden voor al te jonge lezers. Mogelijk is het zelfs geschikt voor volwassenen. Daar tegenover staat de eenvoudige schrijfstijl die Jongbloed hanteert. Na het heftige begin, de problemen met haar oom, bouwt Jongbloed de spanning zeer geleidelijk op. Ze laat Hazel steeds iets meer van zichzelf ervaren, totdat zij “het geheim” ontdekt. Vanaf dat moment is de spanning te snijden, eindigend in een climax die gezien het voorafgaande heel logisch is, maar die de lezer niet waarschijnlijk had geacht. De auteur heeft vaak aan enkele worden genoeg, maar soms vertragen uitgebreide beschrijvingen van doen en laten de vaart een beetje. Ik neem aan dat Marte Jongbloed nu voldoende ervaring heeft opgedaan met dit eerste deel om de volgende twee nog beter te doen zijn. Ik kijk er met veel belangstelling naar uit.

Kees de Kievid

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk