Moeder drinkt, dochter baalt

8-augustus-2013 | Categorie: Jeugdboeken

Zat – Annie van Gansewinkel – Eenvoudig Communiceren – 111 blz.

ZatDe ouders van Roos zijn twee jaar geleden gescheiden, maar Roos’ moeder beweert dat ze daar nog steeds niet overheen is. Aanvankelijk denkt Roos dat haar moeder echt ziek is en heeft ze medelijden met haar. Ze vindt het thuis bij haar moeder wel minder leuk dan bij haar vader die ze maar eens in de veertien dagen mag bezoeken. Daarover heeft ze dan weer een schuldgevoel. Haar moeder kan er toch niets aan doen dat ze ziek is? Langzaamaan komt Roos er achter dat haar moeder wel ziek is, maar niet lichamelijk. Ze heeft een drankprobleem en als gevolg van het vele drinken voelt ze zich vaak beroerd. Zo beroerd dat ze regelmatig van haar werk wegblijft. Haar baas is daar uiteraard niet blij mee en ontslaat haar uiteindelijk.

Roos heeft een oogje op Joris een jongen uit haar klas. Haar verliefdheid en de liefde die ze van haar vader krijgt houden haar op de been. Maar als ze een keer met Joris uitgaat, vindt ze dat hij teveel drinkt(drie biertjes) en scheldt hem uit voor alcoholist. Bijna dreigt het uit te raken met de twee. Gelukkig begrijpt Joris haar.
Zat heeft ook een dubbele betekenis. Op een gegeven moment is Roos het echt zat dat haar moeder zich steeds een stuk in de kraag zuipt en blijft ontkennen dat ze een drankprobleem heeft. Haar moeder heeft een hondje (Wisky!), opgehaald uit het asiel en heeft beloofd haar leven te beteren, maar ze vervalt toch weer in haar drankzucht. Als Roos haar moeder laveloos op de bank aantreft en Wisky vervuild in de keuken vindt, na een weekendje bij haar vader, besluit ze weg te gaan en bij haar vader te gaan wonen.

Dit boek dat in de serie Thuisfront het eerste deel is, is bedoeld voor jongeren die moeilijk of slecht kunnen lezen. Als ze dan toch eens gaan lezen, willen ze natuurlijk wel een boek met een problematiek die bij hun leeftijd past. Zat is zo’n boek. In korte makkelijk leesbare zinnen en korte hoofdstukken wordt door Annie van Gansewinkel de problematiek van het alcoholisme besproken. De lezende jongeren kunnen er ook een waarschuwing uit halen. In Zat, dat maar 111 blz. telt heeft Van Gansewinkel toch veel kunnen stoppen, vreugde, verdriet, verliefdheid, ouderliefde en gelukkig gloort er aan het einde hoop.
Meer informatie over de serie Thuisfront kun je vinden op www.eenvoudigcommuniceren.nl

Pieter Feller

Pin It

1 Reactie

  • heel leuk boek moet er nu een samenvatting van maken

Boek van de Week

Omdat hoop alles is

Categorie: Boek van de week, Levensverhaal, Non-fictie

Landlijnen – Raynor Winn – Uitgeverij Balans – Vertaling Annemie de Vries – 348 blz. Raynor Winn, auteur van de bestsellers Het zoutpad en De wilde stilte, beschrijft de zwaarste wandeltocht die zij en…

Boek van de week archief

5-oktober-2022 | Lees verder | Reageer!