Monet in Zaandam

14-november-2014 | Categorie: Kinderboeken

De schatkaart van Monet – Martijn Couwenhoven – Illustraties Xantha-Iris Vorst – Uitgeverij Oevers – 80 blz.

De schatkaart van MonetFlaptekst: De tienjarige Eva ontdekt dat de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet in 1871 in haar woonplaats Zaandam is geweest. Als ze op onderzoek uitgaat, ontmoet ze Joep. Hij is blind en woont in een huis dat op een schilderij van Monet staat: Het blauwe huis. Alleen is het huis niet blauw meer. Eva vraagt zich af hoe ze Joep kleuren moet uitleggen. En zou het niet mooi zijn om het Blauwe Huis weer blauw te schilderen? Dan blijkt dat Eva een kleine vergissing maakt…

In De schatkaart van Monet ‘ontdekt’ Eva dat Claude Monet in Nederland is geweest en daar ruim twintig schilderijen heeft gemaakt o.a. een van het Blauwe Huis in haar woonplaats Zaandam. Eva moet een spreekbeurt houden en vindt het een leuk onderwerp en dat is het ook. Toevallig komt ze de blinde Joep tegen die haar zal gaan helpen bij het maken van die spreekbeurt.

Couwenhoven vermengt de vriendschap die tussen de twee kinderen ontstaat met hun ‘ontdekkingen’ over Monet in Zaandam. Het was leuk geweest als Couwenhoven meer had verteld over de werkwijze en het leven van Monet in Zaandam in die tijd. Dat blijft nu allemaal tamelijk oppervlakkig. Ook een afbeelding van het schilderij van het Blauwe Huis waar het de hele tijd over gaat, was wel op zijn plaats geweest. Illustratrice Vorst had die kunnen maken. Nu tasten we in het duister. Wel een illustratie van Monet zelf, en een tijdlijn die van het Parijs in 1840 – het geboortejaar van Monet – tot aan 2014 loopt. Parijs in 1840 wordt aangegeven met een Eiffeltoren, maar die kwam er pas in 1889.

Nog wat kleine foutjes ontsieren het boek. De kat Rudolf is op bladzijde 21 een ‘ze’ en vijf bladzijden verder een ‘hij’. Aan het eind van het boek gaan Joep en Eva het echte huis dat Monet ooit op doek vastlegde weer blauw schilderen, met een half potje verf van Eva’s moeder. Dit restje verf was misschien genoeg geweest voor een vierkante meter hout, maar een heel groot gedeelte van een huis lijkt me erg overdreven. Op de cover staan wel drie potten afgebeeld. Ook het feit dat een tienjarig meisje een ladder uit een steegje haalt en tegen de gevel plaatst, is tamelijk onwaarschijnlijk.

Dat een goed idee niet altijd een heel goed boek oplevert, toont Martijn Couwenhoven aan met De schatkaart van Monet, want het is een verhaal dat alle kanten opgaat. Het gaat over vriendschap, de dyslexie van Eva, hoe het is om blind te zijn en Monet in Zaandam en dat is teveel voor een dun boek als dit. Misschien dat kinderen van 8 tot 10 jaar voor wie dit boek bedoeld is, daar allemaal geen last van hebben, en geprikkeld worden om meer over Monet te gaan lezen. Dan zullen ze naar de bibliotheek moeten gaan om een boek over hem te lenen of internet moeten afstruinen, want van dit boekje worden ze niet heel veel wijzer.

Pieter Feller

Pin It

3 Reacties

  • De ‘recensent’ heeft er maar weinig van begrepen, en dan muggenziften over een pot verf en de Eiffeltoren, voor kinderen hét symbool van Parijs… Gelukkig zijn er mensen die het boek wel hebben begrepen, zie maar eens op http://www.schrijverinfrankrijk.nl/2014/11/de-schatkaart-van-monet-martijn-couwenhoven/.

  • Meer over Monet in Zaandam weten, zie http://www.monetinzaandam.nl, inclusief het hele verhaal over het Blauwe Huis.

  • “Ontzettend genoten van De schatkaart van Monet! Ontzettend leuk, echt! Ik wilde dat ik zo’n meisje was geweest, dat gevoel kreeg ik en dat is mede de kracht van het boek, dat je je kan identificeren. En daarnaast natuurlijk het hele leuke verhaal.”

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek