Mooi afscheid van drie vrienden

3-december-2017 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Vrienden voor het leven – Astrid Harrewijn – Boekerij – 286 blz.

In 2016 was er het boek Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) waarin Astrid Harrewijn ons kennis liet maken met Noor, Kiki, Joost en de klusjesman Gijs. Voeg daar een oud huis in hartje Amsterdam bij, een liefde voor kunst en de nodige spanning , ook bij de vrienden onderling, doe dit alles in een heerlijk vlotte vertelling en de lezer heeft een heerlijk boek in handen. Het enige minpunt was dat het te snel uit was, maar gelukkig duurde het niet lang voordat we het tweede deel konden lezen. Was in het eerste deel de grootste rol voor Noor weggelegd is dit in het tweede boek Daar heb je vrienden voor Joost die met de scepter zwaait. Het lag dan ook voor de hand dat er nog een derde boek moest komen voor Kiki. Bovendien verveelden de verhalen van deze vrienden niet, dus eigenlijk stond dit boek al boven aan mijn lijstje om te lezen nog voor het verschenen was. En het heeft mij zeker niet teleurgesteld.

Allereerst een compliment voor de leuke covers van de boeken. Alle drie hebben een rijtje grachtenpanden op de achtergrond, een typische Hollandse afbeelding, frisse witte letters en alle drie een ander knallende kleur waardoor ze er echt uitspringen en als serie leuk op je boekenplank staan.

De liefde van de schrijfster voor de kunst komt in alle drie de boeken terug. Nu zullen sommige mensen niets met kunst hebben, maar het is zo leuk in het verhaal verwerkt dat je met plezier over kunst leest en wie weet kan het enthousiasme van de schrijfster je zelfs wel prikkelen om eens dat museum te bezoeken waar je normaal hard voorbij zou lopen.

Ik zal niet teveel op de inhoud ingaan omdat je je als lezer maar moet laten verrassen. Als je de eerste twee delen hebt gelezen val je met je neus in de boter, omdat dit boek in dezelfde stijl is en je meteen weer in het verhaal zit waar je in een vaart doorheen gaat.
Mocht je die delen niet gelezen hebben ben ik bang dat je toch wel wat mist. En eerlijk gezegd wil je dit niet, omdat je de personages in je hart sluit. Verder zijn de personages ook gegroeid en een bepaalde weg ingeslagen gedurende verhalen waardoor je toch wel beter in het eerste deel kunt beginnen. Iets wat zeker geen straf is en bij deze dus echt aan te raden.

Astrid Harrewijn heeft een prettige vertelstijl. Het boek leest met een enorme snelheid, weet te boeien en smaakt naar meer. Het heeft een vleugje romantiek, een vleugje spanning, en dit alles zich afspelend in hartje Amsterdam. Omdat elk personage wel wat herkenbaars heeft sluit je ze snel in je hart en wil je door blijven lezen, want je wilt weten hoe het verder met ze gaat.

Vrienden voor het leven is een mooie en treffende afsluiting van het drieluik en het is ook nu wel verteld. We hebben over de schouder mee mogen kijken van drie mensen die in de snelheid van hun leven teruggefloten worden om te beseffen dat vriendschap belangrijker dan een grotere rijkdom en succes is en dat echte vriendschap soms te vinden is in kleine dingen.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek