Mooi in zijn eenvoud

20-juli-2016 | Categorie: Novelle

Een zaterdagmiddag – Bert Wagendorp – Atlas/Contact – 80 blz.

Een zaterdagmiddagBert Wagendorp (1956) is schrijver, essayist en columnist. Hij schrijft al heel lang voor de Volkskrant. Hij heeft enkele verhalenbundels, beschouwingen en essays geschreven. In 2013 verscheen zijn roman Ventoux.

Een zaterdagmiddag is een kleine vertelling maar groot van onderwerp. Het boekje telt slechts 80 bladzijden en het is knap hoe de schrijver zoveel in zo weinig tekst weet te vertellen.
Verder bevat het boekje zwart/wit illustraties van Ien van Laanen. De eenvoudige illustraties passen goed bij het verhaal en doen denken aan oude foto’s.

Het verhaal gaat over de dochter van een schoolmeester die aan haar zoon Bram vertelt wat er zeventig jaar geleden in de oorlog heeft plaats gevonden. Een Engelse bom viel op het schoolplein en daardoor werd haar broertje gedood, en hiermee kwam ook een einde aan de grote droom van haar vader, de opa van Bram. Het gaat niet alleen over die noodlottige zaterdagmiddag, maar ook over zijn opa en oma, de tijd voor zijn geboorte. De sporen die de dood van zijn oom heeft nagelaten in het gezin. Het feit dat hij de naam draagt van zijn overleden oom en waardoor opa de geschiedenis maar graag herhaald ziet worden. Kortom een familiegeschiedenis in een heel beperkt aantal pagina’s, waarvan je aan de ene kant niet wilt dat het verhaal uit is en wat zeker nog wel wat langer had mogen wezen, maar aan de andere kant heeft de schrijver gewoon niet meer tekst nodig om zijn verhaal te doen en de lezer te ontroeren.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk