Mooie dromen voor Nederland

8-september-2013 | Categorie: Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Mijn droom voor ons land: Inspiratie voor de koning – Inwoners van het Koninkrijk / Nationaal Comité Inhuldiging – 93 blz.

DroomboekOp 28 januari maakte koningin Beatrix bekend dat zij op Koninginnedag afstand zou doen van de troon. Na drieëndertig jaar koningschap heeft haar oudste zoon Willem-Alexander haar op 30 april 2013 opgevolgd. Het resultaat van één van de vele initiatieven van het Nationaal Comité Inhuldiging is het Droomboek. Per e-mail en per post konden alle inwoners van het Koninkrijk hun droom voor hun land insturen, als inspiratie voor de koning en voor ons allemaal. Uit ruim de 6500 inzendingen die binnenkwamen, maakte een jury een keuze. Zo is dit Droomboek tot stand gekomen.

Mensen hebben hun hart laten spreken. De dromen zijn onderverdeeld in acht categorieën: Groen, elke dag, samen, lach, wereld, beweging, kunst en kansen. We dromen met zijn allen van gelijke kansen voor iedereen, logeren bij de nieuwe koning thuis, schoon drinkwater over de hele wereld, een koninkrijk vol gelukkige families of een schoner Nederland.

Er zijn niet alleen mooie dromen ingestuurd, ook grappige wensen zijn door de selectie gekomen. “We leven in het beste land van de wereld. Alleen hebben we altijd wat te klagen. Negen van de tien keer gaat het over het weer. En aangezien u natuurlijk een trouwe Ajax-fan bent, is het mijn droom dat Nederland ook een schuifdak krijgt. Zodat wanneer het weer ons niet aanstaat, we gewoon het dak dichtschuiven! Ik weet zeker dat iedereen dan veel gelukkiger zal zijn”, aldus de 26-jarige Imad Haddad uit Dordrecht.

Niet alleen teksten hebben het boek gehaald. Ook kindertekeningen, schilderijen en ingezonden foto’s zijn er in te vinden. Net als foto’s van de inhuldiging van 30 april 2013. Wat ik zelf erg leuk vind is de paginanummering. Er is niet gekozen voor een simpelweg 1, 2, 3, 4. Op elke pagina staat een korte wens van iemand waarvan de leeftijd overeenkomst met het paginanummer. Van de 5-jarige Jacqueline Nederlof uit Roosendaal: “Dat arme kinderen één dag gratis naar een pretpark mogen” tot de 93-jarige Stans Eikelenboom uit Oegstgeest: “Zorg voor veilig drinkwater in de toekomst”.

Met de bon die bij ieder huishouden in de brievenbus is gevallen, kan een Droomboek worden opgehaald bij een deelnemende boekhandel. Een gratis boek voor iedereen. En dat het boek voor alle Nederlanders in Duitsland is gedrukt, zullen we maar door de vingers zien.

Felice Beekhuis

Pin It

2 Reacties

  • Het Droomboek is tot 1 oktober gratis op te halen bij deelnemende boekhandels, met de voucher die begin september door PostNL is bezorgd. Heb je de bon niet (meer)? Dan kun je een nieuwe aanvragen via http://www.mijndroomvooronsland.nl/nl-NL/droomboek . Ook is het boek gratis te downloaden op deze website.

    Succes!

  • Is dit boek nog te koop?

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen