Mooie illustraties van Langeler opnieuw uitgegeven

1-augustus-2014 | Categorie: Prentenboek

De Zandmannetjes – Illustraties van Freddie Langeler – Tekst van Heleen Groenendijk – Kluitman – 32 blz.

zandmannetjesFreddie Langeler (1899-1948) was in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw een bekend en geliefd illustratrice. Vanaf 1913 werkte ze regelmatig voor Uitgeverij Kluitman. Ze illustreerde in totaal meer dan honderd kinderboeken van verschillende auteurs. Haar stijl spreekt ook vandaag de dag nog zeer tot de verbeelding. Wie goed oplet, ziet haar werk nog regelmatig voorbijkomen op nostalgische prenten en ansichtkaarten.
Toen ik De Zandmannetjes doorbladerde, moest ik onmiddellijk denken aan een kinderboekje dat ik vroeger vaak voorgelezen heb gekregen of zelf las, en waar ook mijn oma en moeder dol op waren: De Wortelkindertjes.

Ik ben daarom onmiddellijk naar mijn boekenkast gelopen, en ja, daar stond het dan, het oudere prentenboek van Freddie Langeler. Dit laat al zien dat veel generaties van boekenliefhebbers Langeler kennen en al jaren van haar werk genieten. De illustraties van De Zandmannetjes komen uit 1929. Het boekje is in 2014 opnieuw uitgebracht, met vernieuwde teksten van Heleen Groenendijk.

En terecht. Met de zachte, mooie tekeningen van Langeler laat ze de kleine persoontjes in haar boeken echt tot leven komen: schattige, kleine wezentjes die natuurverschijnselen personifiëren. Zo ook in De Zandmannetjes. Mannetjes in grijze pakjes en rode puntmutsjes komen ’s nachts bij Roosje, een jong meisje dat slapen moet. De Zandmannetjes nemen haar mee naar hun Dromenland.

“Het is net zeven uur geweest
En Roosje ligt te dromen,
Als door het open raam naar binnen
Zeven zandmannetjes komen.”

Ik ben fan van de mooie illustraties van Langeler, en verwacht dat na mij nog vele generaties van haar werk zullen genieten.

Nog één toevoeging: Deze uitgave van De Zandmannetjes is niet duur (€6,95), en zeker een goede aanvulling van iedere kinderboekencollectie.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!