Niet snitchen. Niet huilen. Altijd wraak nemen

16-februari-2019 | Categorie: Young Adult

67 seconden – Jason Reynolds – vertaling Maria Postema – uitgeverij Blossom Books – 306 blz.

NIEMAND

gelooft niks meer
tegenwoordig

en daarom heb ik
niemand verteld
wat ik jou ga vertellen.

En zo rol je als lezer in een geheim, terwijl je nog aan het wennen bent aan de vertelstijl. Het hele verhaal is namelijk in een vrije versvorm geschreven. Dat betekent lezen in een cadans, maar óók geconcentreerder lezen dan je gewend bent. Het is door deze vorm niet mogelijk om pagina’s diagonaal te lezen. Dat heeft de schrijver slim gedaan. Niet alleen omdat hij niet opvalt tussen de vele andere auteurs of omdat jongeren denken ‘goed verhaal, lekker kort’ bij het uitzoeken van een boek voor hun lijst. Nee, het allergrootste voordeel van verplicht met meer concentratie lezen, is dat het verhaal van Will nu veel beter binnenkomt. En binnen komt het!

Niet snitchen. Niet huilen. Altijd wraak nemen.

Dat is wat Will geleerd heeft van zijn broer Shawn. De broer die doodgeschoten is. Er wordt wel vaker in zijn omgeving iemand vermoord. Met een pistool achter de rand van zijn broek en de drie regels in zijn hoofd, stapt Will in de lift. Op elke verdieping stapt iemand uit en Will zijn leven in en zo ontdekken we steeds een stukje van een groot verhaal. Intussen gaat Will steeds harder twijfelen of hij op weg is om het juiste te doen…

Jason Reynolds laat de lezer op een indrukwekkende manier voelen hoe Will handelt volgens aangeleerde regels, maar tegenovergestelde gevoelens heeft. En hoe de ‘regels’ van een bepaalde cultuur kunnen leiden tot een sneeuwbaleffect. Want altijd wraak nemen, betekent altijd een moord na een moord. Toch?

Leuk detail; auteur Jason Reynolds speelt nog verder met taal door een aantal anagrammen in zijn boek te verwerken.

Een boek om over na te praten! En eentje dat ik door zowel de vorm als de inhoud zeer kan aanraden als onderdeel van lessen op de middelbare scholen.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk