Niet voor tere zieltjes

6-februari-2020 | Categorie: Thrillers & Spanning

De patiënt – Sebastian Fitzek – Vertaling Michel Bolwerk – The House of Books – 338 blz.

In De patiënt maken we mee hoe vader Till Berkhof op zoek gaat naar de vermoedelijke ontvoerder van zijn zoontje Max. Deze ontvoerder, Guido Tramnitz, heeft inmiddels twee moorden bekend en is ontoerekeningsvatbaar verklaard waardoor hij opgesloten zit in een psychiatrische inrichting.
Till laat zich met behulp van zijn zwager, die bij de politie werkt, opsluiten in diezelfde psychiatrische inrichting om zo het dagboek van Tramnitz weg te kunnen nemen. Dat hij daardoor zichzelf volkomen isoleert van de buitenwereld en overgelaten is aan de willekeur van patiënten en verplegend personeel dat niet altijd te vertrouwen is, neemt hij voor lief. Alles om duidelijkheid te krijgen over de vermissing van zijn zoon.

Het eerste hoofdstuk van De patiënt zet meteen de toon met een gruwelijke moord. Maar vooral de reactie van de moordenaar is tekenend voor dit boek. Daarna volgen korte hoofdstukken waarin de focus ligt op de vader die zijn zoon zoekt, maar waarin ook steeds perspectiefwisselingen plaatsvinden. Op die manier krijgen we niet alleen een kijkje in de hoofden van de hoofdpersonages maar ook in de hoofden van minder belangrijke bijrollen. Toch had ik het fijner gevonden wanneer de karakters verder waren uitgediept. Iemand als bijvoorbeeld de ontoerekeningsvatbare Tramnitz bestaat nu voornamelijk uit lugubere wreedheid en sadistische waanzin, wat jammer is want het kleine beetje dat wordt aangestipt over het verleden van de man zou een flinke verdiepingsslag hebben aangebracht.

De advocate van Tramnitz wordt zelfs een beetje karikaturaal neergezet als dom wicht dat verliefd is geworden op haar cliënt en daardoor alles voor hem doet.  Het karakter van Till Berkhoff, die door toedoen van een arts te maken krijgt met extreem geweld door een medepatiënt, vond ik echter wel geloofwaardig, zeker wanneer de plot helder wordt.
De setting, een psychiatrische kliniek, zorgt meteen voor een groot spanningsveld. Hoewel de gebeurtenissen hier en daar niet altijd even geloofwaardig zijn, (vooral de acties van Till wanneer hij een ernstige verwonding aan zijn hoofd heeft) blijft de spanningsboog in dit gedeelte van het verhaal hoog. Niet in het minst door de vele wendingen die het verhaal neemt en door de geweldige cliffhangers aan het eind van bijna elk hoofdstuk en daarbij zit de plot van het verhaal heel goed in elkaar.

Is De patiënt een goed boek? Ja, dat is het. Maar niet voor tere zieltjes zoals ik. De steeds terugkerende wreedheden, (zeker wanneer het kinderen betreft), de extreem lugubere en bloederige beschrijvingen shockeren me en stoten me af.

“Telkens opnieuw en opnieuw en opnieuw, totdat de witte tanden in een bloed- en botsoep in het glazuur zwommen en je de grijze hersensmassa door de gebarsten schedelkap kon zien.”

Heb jij echter een sterke maag en ben jij een liefhebber van schokkende thrillers dan zal De patiënt zeker in de smaak zal vallen.

Susanne Koster

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk