Niets is alles wat je maar kunt bedenken…

21-maart-2021 | Categorie: Jeugdboeken

Mijn dagen met Niets – Mireille Geus – Lemniscaat – 110 blz.

Elshontely verveelt zich verschrikkelijk. Ze zit thuis met haar moeder. Acht hoog in een flat die zo klein is dat ze zelf in het berghok slaapt. Het is best gezellig, maar als je niet naar buiten mag en niemand mag zien omdat er een epidemie rondwaart, begint het leven toch wel saai te worden. Haar moeder zit maar mondkapjes te naaien. Op de radio gaat het non-stop over handen wassen en afstand houden. Maar dan heeft haar moeder een verrassing. Een stok met een touw eraan. En aan het eind zit een stukje brood. Elshontely gaat buiten over de balustrade vissen. En ze vangt Niets! Ook al moet Elshontely vanwege haar astma heel voorzichtig zijn; Niets mag ze houden. En dat is het begin van haar dagen met Niets.

Mijn dagen met Niets is een van de eerste (jeugd)boeken over het corona-tijdperk, over quarantaine, over opgesloten zitten in je eigen huis, maar vooral over hoe je je kunt vermaken als je je fantasie maar goed gebruikt. Je kunt je zitten vervelen, maar je kunt het ook zelf leuk maken. Eventueel met de hulp van je moeder.

Niets is lief. Niets is zacht. Niets is schattig. Niets is stoer. Niets is zo groot als je zelf wil. Niets is stoer. Niets is alles wat je maar kunt bedenken. Niets is net wat thuiszittende kinderen vanaf 10 jaar nodig hebben.

Inmiddels kunnen kinderen weer naar school, maar er is nog een hoop tijd over, omdat je verder nog weinig kunt doen. We zitten nog altijd in de tijd dat het zelfs leuk en spannend is als de postbode of de boodschappenjongen langskomt in deze ellenlange, lege dagen. Nu nog is Mijn dagen met Niets een nog redelijk actueel, maar laten we vooral hopen dat het boek snel achterhaald is! Daarna is het een blijvende herinnering aan de coronatijd en ons leven in dat bijzondere jaar.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!